Positief oordeel missie Uruzgan

De onafhankelijke Afghaanse organisatie The Liaison Office (TLO) beoordeelt de Nederlandse inzet in Uruzgan als positief. De stichting presenteerde vandaag in Den Haag een rapport over de resultaten van 4 jaar Nederlandse missie Uruzgan. Ook geeft TLO een briefing aan de Vaste Kamercommissies voor Buitenlandse Zaken en Defensie.

In het rapport 'The Dutch Engagement in Uruzgan: 2006-2010. A TLO socio-political assessment' worden positieve resultaten gesignaleerd als het gaat om de Nederlandse inzet in Uruzgan. Dit geldt zowel op het gebied van veiligheid als van ontwikkeling, mede door de Nederlandse 3D-aanpak (diplomacy, development, defence). Met name in de districten Tarin Kowt, Deh Rawod en Chora is de toegang voor nationale overheidsprogramma’s en maatschappelijke organisaties vergroot. Ook is de werkgelegenheid gestegen. Volgens TLO wordt Uruzgan steeds meer beschouwd als een modelprovincie in het onveilige zuiden van Afghanistan.

Knelpunten

In de evaluatie wordt in detail ingegaan op de verbeteringen in de sectoren onderwijs, gezondheidszorg, landbouw en infrastructuur. De positie van de vrouw blijft een lastig punt, al ziet TLO enkele positieve ontwikkelingen in de stedelijke gebieden in Uruzgan. Voornaamste knelpunten liggen op het gebied van bestuur en de rechtspraak. In het rapport wordt opgemerkt dat de duurzaamheid van de resultaten van de Nederlandse inzet sterk afhangt van het voortborduren door de International Security Assistance Force (ISAF) partners en de Afghaanse overheid op het werk van Nederland.

The Liaison Office

TLO is een onafhankelijke, non-gouvernementele organisatie die zich inzet voor de verbetering van lokaal bestuur, vrede en veiligheid in het zuiden, oosten en zuidoosten van Afghanistan door samenwerking met traditionele en moderne maatschappelijke organisaties. TLO houdt zich bezig met onderzoek, vredesopbouw en het beheer van natuurlijke hulpbronnen. De organisatie doet dit onder meer door informatie-uitwisseling en bijeenkomsten. Bij aanvang van de missie heeft TLO Defensie geholpen inzicht te krijgen in de complexe stamverhoudingen in Uruzgan. TLO ontvangt van verschillende donoren, waaronder Nederland, financiering.