Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Voordewind over uitstel van het staatsbezoek van de president van Indonesië aan Nederland

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Voordewind over het bericht dat de president van Indonesië zijn bezoek aan Nederland uitstelt. Deze vragen werden ingezonden op 5 oktober 2010 met kenmerk 2010Z14167.


De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Vragen van het lid Voordewind (ChristenUnie) aan de minister van Buitenlandse Zaken (Ingezonden 5 oktober 2010)

Vraag 1
Heeft u kennis genomen van het bericht van ‘President Indonesië stelt bezoek aan Nederland uit’?

Antwoord op vraag 1

Ja

Vraag 2
Is er overleg geweest tussen de president van Indonesië en de minister-president of de minister van Buitenlandse Zaken, voordat de Indonesische president besloot zijn bezoek aan Nederland af te zeggen?

Antwoord op vraag 2

Ja

Vraag 3
Is het u bekend wat de precieze overwegingen zijn van de afzegging van het staatsbezoek? Wat is uw oordeel hierover?

Vraag 4
Bent u bereid om er alles aan te doen om het staatsbezoek alsnog doorgang te laten vinden?

Antwoord op vraag 3 en vraag 4

Premier Balkenende heeft vanmiddag een brief ontvangen van president Yudhoyono waarin deze zijn overwegingen voor uitstel van het staatsbezoek uiteenzet. De president noemt als reden voor zijn besluit het kort geding in Den Haag waarin zijn arrestatie wordt geëist. De president geeft in zijn brief aan dat deze ontwikkeling niet bijdraagt aan de gezamenlijke inspanning van Nederland en Indonesië om de relatie te verbeteren. In dit licht is besloten om het bezoek uit te stellen. Ik betreur dit besluit, maar vertrouw op voortzetting van de uitstekende en vriendschappelijke wederzijdse betrekkingen tussen Nederland en Indonesie.

Vraag 5
Kunt u deze vragen nog heden beantwoorden?

Antwoord op vraag 5

Ja

Bijlage 1) Nu.nl, ‘President Indonesië stelt bezoek aan Nederland uit’, 5 oktober 2010

President Indonesië stelt bezoek aan Nederland uit

Rijksvoorlichtingsdienst heeft laten weten dat de Nederlandse regering "heeft kennisgenomen van het besluit". Yudhoyono zei dat voor de rechtbank in Den Haag om zijn arrestatie is gevraagd. De Indonesische regering heeft premier Jan Peter Balkenende geïnformeerd over het uitstellen van het bezoek, aldus The Jakarta Post.

Verklaring

Yudhoyono heeft zelf een verklaring uitgegeven over het uitstel. Hij zegt niet te komen tenzij de rechtszaak wordt afgeblazen. Hij meldt niet te kunnen aanvaarden dat er een verzoek om arrestatie tegen hem is op het moment dat hij Nederland bezoekt op uitnodiging van de koningin en de premier.

Een en ander zal volgens hem leiden ''tot misvattingen, misverstanden en een psychologische situatie die niet goed is''. Het gaat ook om de trots van Indonesië als een natie, aldus de president, die volgens ingewijden van tevoren is ingelicht over zijn immuniteit.

''Demonstraties of gevaar is normaal bij een staatsbezoek, maar een rechtszaak niet.''

Hij gaf een personferentie in de VIP-ruimte van de Halim Perdanakusuma luchtmachtbasis in Jakarta.

Kort geding

De president in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) John Wattilete heeft een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat. Dinsdagmiddag zou de RMS voor de rechtbank in Den Haag de arrestatie van Yudhoyono eisen.

Wattilete zegt dat hij wacht met zijn beslissing om het kort geding tegen de Staat in te trekken totdat hij van Buitenlandse Zaken hoort dat de Indonesische president niet naar Nederland komt.

Volgens Wattilete ist in ieder geval nu al duidelijk dat de president ''schijnbaar geraakt is door het kort geding en dat hij zich blijkbaar realiseert dat hij bloed aan zijn handen heeft''.

Mensenrechten

De Indonesische president zou moeten worden opgepakt wegens het schenden van mensenrechten en zware mishandeling, aldus RMS-president John Wattilete.

''Het zou toch niet prettig zijn, als hij veroordeeld wordt'', aldus de Indonesische ambassadeur in Den Haag, Junus Effendi Habibie.

Yudhoyono en zijn delegatie zijn nog op het vliegveld in Jakarta en kunnen alsnog vertrekken als het kort geding wordt afgelast. ''Dan bel ik Jakarta op: go", aldus Habibie.

De Rijksvoorlichtingsdienst kon dinsdag kort voor de middag nog steeds niets naders zeggen over het staatsbezoek van de Indonesische president. Nederland heeft er nog geen duidelijkheid over, al zijn er wel contacten met Indonesië.

Hirsch Ballin

Habibie zei dat hij over de rechtszaak en over het uitstel contact heeft gehad met minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie en met de grootmeester van koningin Beatrix. Volgens Habibie heeft Hirsch Ballin gezegd dat er ''niks aan de hand'' is.

Habibie gelooft wel dat zijn president niet gearresteerd zou worden, maar een veroordeling zou volgens hem toch ''niet prettig'' zijn.

Staatsbezoek

Yudhoyono en zijn vrouw zouden Nederland van woensdag tot en met vrijdag bezoeken.

Het zou het eerste staatsbezoek van een Indonesische president zijn aan Nederland in veertig jaar. Koningin Beatrix zou Yudhoyono vier jaar geleden al hebben uitgenodigd.