Uitreiking van de Paul Nouwen Award aan Peter Elverding

De adviezen van Peter Elverding over snellere en betere besluitvorming helpen Nederland uit het slop. Die lof zwaaide minister Eurlings Peter Elverding toe bij de uitreiking van de Paul Nouwen Award op 6 oktober. Volgens Eurlings is Elverding uit hetzelfde hout gesneden als Paul Nouwen: oplossingsgericht en inspirerend.

Mevrouw Nouwen, Peter, Evert, dames en heren,

Personen, herinneringen en waarden die voor mij wezenlijk zijn, komen samen in deze bijeenkomst. Het betekent veel voor me erbij te kunnen zijn en de eerste Paul Nouwen Award te mogen uitreiken, in aanwezigheid van mevrouw Nouwen.

Ik moet nog vaak aan Paul denken. Zelden heb ik iemand ontmoet met zoveel energie. Zoveel passie. Onvermoeibaar. Ook ná zijn pensionering. Een wárm mens. Een man die je tot in het hart wist te raken. Juist door zijn hartelijkheid wist hij mensen in beweging te brengen. Paul Nouwen kreeg mensen méé. Hij straalde hoop uit en enthousiasme. Geloof in de toekomst.

Veel mensen zijn heel goed in het ‘ja maar’ zeggen. Bij elk idee weten ze onmiddellijk aan te geven waarom het niet kan. Waarom het niet lukt. Geen zonneschijn of zij zien in de verte de wolk die regen brengt.

Paul was diametraal anders. Hij zei niet ‘ja maar’. Hij zei: ‘en toch’.
Juist als het moeilijk wordt, als de problemen zich opstapelen, is het belangrijk dat we dóór blijven knokken. Net zo lang tot er een uitweg is. Paul behoorde tot dát type mensen. De dóórpakkers die altijd vol goede moed blijven werken aan oplossingen en anderen niet demotiveren, maar inspireren.

Het is nu bijna 17 maanden geleden dat we afscheid van hem namen. En we missen hem nog elke dag.

Daarom is het zo belangrijk dat we ons optrekken aan de mensen die - nèt als Paul – geloven in oplossingen. De denkers en doeners die dóórpakken.

Voor mij is Peter Elverding een van de meest prominente voorbeelden van die categorie mensen. Een man aan wie niet alleen ik veel te danken heb, maar aan wie heel Nederland dank verschuldigd is.

Ik kan me dan ook geen betere kandidaat voor de Paul Nouwen Award voorstellen als Peter Elverding.

Peter, wat is er sinds begin 2007 veel gebeurd!
Weet je nog? Aan het begin van mijn periode als minister sneuvelde de verbreding van de A4 bij Leiden alsnog bij de Raad van State vanwege onduidelijkheden in de wetgeving. Wéér stilstand, na tientallen jaren bakkeleien.

Het kon gewoon niet langer zo.

Ik heb jou toen gevraagd op korte termijn met een advies te komen hoe we Nederland weer in beweging konden krijgen. In april 2008 zag dat rapport het licht: ‘Sneller en Beter’. Werken volgens ‘Sneller en Beter’ halveert de doorlooptijd van projecten, van gemiddeld 14 naar 7 jaar.

In mijn ogen is jouw advies een van de belangrijkste doorbraken in bestuurlijk Nederland geweest sinds de kabinetten-Lubbers. Jij gaf een staaltje innovatief denken ten beste waarmee we Nederland uit het slop hebben gehaald.

Een andere opzet van de besluitvorming. Sneller en beter. Belanghebbenden vroeg betrekken bij projecten. Niet steeds terugkomen op genomen besluiten. Vereenvoudiging van de onderzoekslast. Helderheid over budgetten. Een zinvolle effectbepaling.

Dát is de lijn die we hebben ingezet.

Vooruitlopend op de wijziging van de Tracéwet, werken we al zo veel mogelijk op de nieuwe manier. En dat werkt. Er waait echt een andere wind door Nederland. We winnen kostbare maanden. Bijvoorbeeld op de A4 bij Leiden. Die wegverbreding zal een half jaar eerder klaar zijn dan gepland.

Peter: zonder jou hadden we de wissel niet kunnen omzetten in Nederland. En daarvoor zijn we je enorm dankbaar.

En daar komt nog iets bij. Goede plannen maken is één. Maar wie echt invloed wil uitoefenen, moet ook een goede ambassadeur zijn van die plannen.

Jij hebt je met hart en ziel ingezet voor een betere besluitvorming. Niet technocratisch. Maar op een heel menselijke, reële manier. Onder het motto: ‘maak zaken niet nodeloos ingewikkeld’. Oplossingsgericht. Net als Paul Nouwen.

Daarmee heb je de handen op elkaar gekregen van links tot rechts.

Je bent veel te bescheiden om je eigen lof te zingen. Laat mij het daarom zeggen: Peter: jij hebt klasse. Je bent een absolute topper.

Deze bijeenkomst is een prachtig eerbetoon aan zowel Paul Nouwen als aan Peter Elverding. Jullie zijn uit hetzelfde hout gesneden.

Daarom zou ik graag eerst een boeket willen overhandigen aan Monique Nouwen.
En daarna reik ik met groot genoegen de eerste Paul Nouwen Award uit aan Peter Elverding.