Beste helikoptercrews luchtmacht trainen op hoogste niveau

Een luchtlanding in vijandelijk gebied, het onderdrukken van aanvalsvuur en het manoeuvreren met sluipschutters aan boord; Nederlands beste helikopterbemanningen kregen het de afgelopen weken flink voor de kiezen in het Duitse Bergen Hohne. De crews van de Koninklijke Luchtmacht volgden er onderdelen van een exclusieve cursus tot helikopterwapeninstructeur.

Als de Cougar- en Chinook-transporthelikopters een infanteriecompagnie aan de grond willen zetten, gaat het mis. Iets verderop slaat een mortiergranaat in, waardoor de helikopters plotseling moeten uitwijken. De eveneens aanwezige Apache-gevechtshelikopters vuren direct 4 ongeleide raketten op de afvuurlocatie. Het biedt voldoende ruimte om de infanterie nu wel veilig af te zetten.

Selectie

De Helicopter Weapons Instructor Course maakt duidelijk dat de op hun uitzonderlijke kwaliteit geselecteerde deelnemers allerhande scenario’s het hoofd moeten zien te bieden.

Voorbereiden

Aan de opleiding tot tactisch vlieginstructeur doen dit jaar 8 cursisten mee, zowel vliegers als loadmasters. In Duitsland besteedden zij de meeste tijd aan voorbereidingen en evaluatie van de operaties. Een belangrijk element daarbij was het plannen; de bemanning had te maken met veel infanterie op de grond, samenwerking, radioprocedures, vastleggen van coördinaten. En dat moest allemaal veilig. Ook ’s avonds als de zon onderging en de tegenstander juist weer opkwam.

Meer informatie over de HWIC-oefening is te lezen in Defensiekrant 34, 2010.