De Bascule wint Veilige Publieke Taak AWARD 2010

De Bascule, academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, is de winnaar van de Veilige Publieke Taak AWARD 2010. Het centrum krijgt de AWARD en een cheque van 25.000 euro voor het project 'Non Violent Resistance'. Dit project heeft als doel om agressie en geweld door kinderen en jongeren te beperken, zodat zij niet meer afgezonderd hoeven te worden.

Bezoekers van de website www.vptbeurs2010.nl hebben de uitslag bepaald. Zij konden stemmen op een van de drie genomineerden: de Bascule, GVU en de Stichting Bureaus Jeugdzorg Haaglanden/Zuid-Holland.

De jury - onder voorzitterschap van de secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mevrouw Van Erp-Bruinsma - die de drie genomineerden had geselecteerd, was onder de indruk van de innovatieve aanpak van de Bascule. Hun methode kiest een andere richting dan binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie gebruikelijk is en is gericht op gedragsverandering. Deze methode heeft een duidelijk positief meetbaar effect laten zien. De AWARD werd uitgereikt tijdens de VPT-beurs in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Op de beurs wisselden organisaties kennis en ervaring uit over hun aanpak van agressie en geweld.

Hulpverleners, handhavers, toezichthouders en dienstverleners krijgen regelmatig te maken met agressie en geweld bij de uitoefening van hun publieke taken. Dat is onacceptabel. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de successen in de bestrijding van agressie en geweld. Succesvolle maatregelen kunnen worden overgenomen door andere organisaties, zodat gezamenlijk wordt gewerkt aan een veilige publieke taak.