Rapport Afghaanse NGO over resultaten 4 jaar Nederlandse missie Uruzgan

De Afghaanse organisatie The Liaison Office (TLO) brengt 5 t/m 7 oktober een bezoek aan Nederland om een rapport te presenteren over de resultaten van 4 jaar Nederlandse missie Uruzgan. Vandaag presenteert TLO het rapport in Nieuwspoort aan de media. Daarnaast geeft TLO van 17 tot 18 uur een briefing aan de Vaste Kamercommissies Buitenland en Defensie.

In het rapport 'The Dutch Engagement in Uruzgan: 2006-2010. A TLO socio-political assessment' signaleert TLO positieve resultaten van de Nederlandse inzet in Uruzgan op zowel het gebied van veiligheid als van ontwikkeling mede door de Nederlandse 3 D aanpak (diplomacy, development and defence). Met name in de districten Tarin Kowt, Deh Rawod en Chora is de toegang voor nationale overheidsprogramma’s en maatschappelijke organisaties vergroot. Verder is de werkgelegenheid gestegen. Volgens TLO wordt Uruzgan steeds meer beschouwd als een modelprovincie in het onveilige zuiden van Afghanistan.

In de evaluatie wordt in detail ingegaan op de verbeteringen in de sectoren onderwijs, gezondheidszorg, landbouw en infrastructuur. Gender blijft een lastig terrein, al ziet TLO wel enkele positieve ontwikkelingen in de stedelijke gebieden in Uruzgan. Voornaamste knelpunten liggen op het gebied van bestuur en de justitieketen. TLO concludeert dat de duurzaamheid van de resultaten van de Nederlandse inzet sterk zal afhangen van hoe International Security Assistance Force (ISAF) partners en de Afghaanse overheid zullen voortbouwen op het werk van Nederland.

Nederland verwelkomt het oordeel van TLO ter attentie van de resultaten van de Nederlandse missie in Uruzgan en onderschrijft de uitdagingen en knelpunten die TLO constateert. Nederland heeft zich de afgelopen maanden sterk ingezet voor een goede overdracht aan de ISAF en Afghaanse partners in de provincie en zal dit de komende tijd blijven doen teneinde de resultaten zo goed mogelijk te bestendigen. Voorlopig zal Nederland conform de bestaande afspraken en overeenkomsten in Uruzgan actief blijven. Een aantal van de huidige programma’s in Uruzgan loopt nog tot 2013, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, private sector en plattelandsontwikkeling.

TLO is een onafhankelijke, non-gouvernementele organisatie die zich richt op verbetering van lokaal bestuur, vrede en veiligheid in het Zuiden, Oosten en Zuidoosten van Afghanistan d.m.v. samenwerking met traditionele en moderne maatschappelijke organisaties. Het werk van TLO is te verdelen in drie hoofdterreinen:

  1. onderzoek & analyse;
  2. vredesopbouw & bemiddeling;
  3. beheer van natuurlijke hulpbronnen.

Activiteiten van TLO bestaan ondermeer uit informatie-uitwisseling, coördinatie van verschillende bijeenkomsten en capaciteitsopbouw. TLO is gevraagd om een nulmeting, een tussenmeting en een eindmeting uit te voeren. In 2006 heeft TLO een belangrijke bijdrage geleverd aan een context analyse (het ‘civil assessment’) waardoor Nederland beter inzicht verkreeg in de tribale dynamiek van Uruzgan. In september 2009 heeft TLO een tussentijdse evaluatie over de Nederlandse inzet in Uruzgan in de periode 2006-2009 uitgebracht. Het rapport dat vandaag wordt gepresenteerd is een eindmeting. TLO ontvangt van verschillende donoren, waaronder Nederland, financiering.

Het rapport “The Dutch Engagement in Uruzgan: 2006-2010. A TLO socio-political assessment” is te vinden op de website van TLO.