Benoemingen rechtspraak Aruba, Curaçao, Sint Maarten en BES-eilanden

De Rijksministerraad heeft op voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie en staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met de benoeming van een aantal rechterlijke ambtenaren en functionarissen bij de rechterlijke organisaties van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden.

Gemeenschappelijk Hof van Justitie

De Rijksministerraad heeft ermee ingestemd mevrouw mr. E.A. Saleh, de heer mr. H.E. de Boer en de heer mr. R.J.A. van Veen voor te dragen voor benoeming tot vice-president in het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Deze drie rechters zijn reeds een aantal jaren als lid aan het Hof van Justitie verbonden.

Onder de nieuwe staatkundige verhoudingen zullen Curaçao en Sint Maarten een zelfstandig land binnen het Koninkrijk vormen en zullen Bonaire, Sint Eustatius en Saba voortaan onderdeel van Nederland zijn. In de nieuwe situatie zal er, net als nu op de Nederlandse Antillen en Aruba het geval is, sprake zijn van één Gemeenschappelijk Hof van Justitie.

De Rijksministerraad heeft ermee ingestemd vier plaatsvervangend leden en twee leden voor te dragen voor (her)benoeming in het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

De heer mr. P. van Dijk (per 31 oktober 2010) en de heer prof. mr. H. de Doelder (per 8 maart 2011) worden voorgedragen voor herbenoeming tot plaatsvervangend lid voor onbepaalde tijd.

De heer mr. Th. G.M. Simons, thans voorzitter van de Centrale Raad van Beroep in Nederland en de heer  mr. H.A.A.G. Vermeulen, thans coördinerend vice-president en tevens voorman van de ambtenarensectie van de Centrale Raad van Beroep in Nederland, worden voorgedragen voor benoeming tot plaatsvervangend lid voor onbepaalde tijd. Deze benoemingen gaan in op 1 november 2010.

Mevrouw mr. S. Verheijen, thans rechter bij de rechtbank in Den Haag en de heer mr. A.H.M. van de Leur, thans plaatsvervangend lid bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie worden voorgedragen voor benoeming tot lid voor onbepaalde tijd. Deze benoemingen gaan in op 1 januari 2011.

Raad voor de rechtshandhaving

De Rijksministerraad heeft ermee ingestemd om de heer mr. J.J. van Eck voor te dragen voor benoeming tot lid van de Raad voor de rechtshandhaving van Curaçao en Sint Maarten en Nederland. De heer Van Eck is voormalig hoofdofficier van justitie Maastricht en was tot 1 september 2010 gedetacheerd bij het ministerie van Algemene Zaken.

De Raad voor de rechtshandhaving is een interlandelijk orgaan van Curaçao, Sint Maarten en Nederland. De Raad wordt belast met de algemene inspectie op de effectiviteit en kwaliteit van verschillende diensten en instellingen die deel uitmaken van de justitiële keten op Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Ook ziet de Raad toe op de effectiviteit en kwaliteit van de justitiële samenwerking tussen Curaçao, Sint Maarten en Nederland voor zover het de BES-eilanden betreft.

Beheerraad

De Rijksministerraad heeft ingestemd met de benoeming van mevrouw mr. M.H. van Kuijk tot lid van de Beheerraad van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. Mevrouw Van Kuijk is thans directeur van het bureau van de Raad voor de Rechtspraak in Nederland. De Beheerraad fungeert als bemiddelaar tussen rechterlijke macht en bestuur, bereidt de begroting van het Hof voor en houdt toezicht op de uitvoering daarvan en op de bedrijfsvoering van het Hof.

Openbaar Ministerie

De Rijksministerraad heeft ermee ingestemd de heer mr. G.S. Joubert voor te dragen voor benoeming tot hoofdofficier van Justitie voor Curaçao, de heer mr. H. Mos tot hoofdofficier van Justitie voor Sint Maarten en de heer mr. D.C.I. van Delft tot hoofdofficier van Justitie voor de BES-eilanden.

De heer Joubert is thans fungerend hoofdofficier van justitie bij het Gerecht in Eerste Aanleg van de Nederlandse Antillen, de heer Mos is thans waarnemend hoofdofficier van justitie op het Parket Bovenwinden en de heer Van Delft is thans officier van justitie en Chef de Poste op Bonaire.