Nieuwe ambtsketens voor gezaghebbers Bonaire, Saba en Sint Eustatius

Staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties) heeft de gezaghebbers van de nieuwe gemeenten Bonaire, Saba en Sint Eustatius ambtsketens overhandigd zoals burgemeesters in Nederland die ook dragen.

Zij deed dat op 10 oktoberbij de feestelijkheden op de drie eilanden ter ere van hun nieuwe status als ‘bijzondere’ gemeente van Nederland. Op 10-10-2010 hield het land Nederlandse Antillen op te bestaan. Curaçao en Sint Maarten zijn nu landen binnen het Koninkrijk.

Het is voor het eerst dat gezaghebbers op de eilanden een ambtsketen gaan dragen. De Nederlandse Antillen kenden dit niet. Nu Bonaire, Saba en Sint Eustatius onder het Nederlandse staatsbestel vallen draagt de gezaghebber in voorkomende gevallen ook een ambtsketen.

De ambtketens zijn nieuwe en unieke ontwerpen. Ieder eiland heeft een eigen keten met het eigen wapen en voor het eiland unieke kenmerken. Op de penning staat aan de ene zijde het wapen van het eiland en aan de andere zijde het rijkswapen. Bijzonder aan de keten is een speciaal mechaniek om de penning te kunnen draaien, al naar gelang de gelegenheid waarvoor de ambtsketen gedragen wordt. Nederlandse burgemeesters moeten hun ambtsketen in dergelijke gevallen andersom dragen.

De ambtsketens zijn uitgevoerd in zilver en ontworpen en geproduceerd door Perrier Edelsmeden uit Diepenheim.