Toespraak Bijleveld op Brionplein in Willemstad

Staatssecretaris Bijleveld heeft een toespraak gehouden bij de festiviteiten op het Brionplein in Willemstad, Curaçao.

Koninklijke Hoogheden, excellenties, dames en heren,

Het is een beeld dat ons nog lang zal bij blijven: een vlag die gestreken wordt; een andere die gehesen zal worden. De oude vlag wordt voorgoed weggeborgen.

Toch is dit niet een simpele overgang, niet alleen maar een ceremoniële wisseling van symbolen. Dit is het moment waarop we het begin vieren van een nieuwe samenwerking tussen vier vrije, autonome landen. Vier volwaardige partners, Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten, binnen één Koninkrijk. Ons Koninkrijk. Bovendien vieren we de vreugdevolle opname van Bonaire, Saba en Sint Eustatius bij Nederland.

Vier landen die niet in afhankelijkheid tot elkaar staan. Landen die elkaar zullen steunen in het vormgeven van hun eigen toekomst: waar bij het welzijn van burgers het doel is. Maar ook landen die door de band van het Koninkrijk, mede verantwoordelijkheid willen dragen voor elkaars toekomst.

De afgelopen jaren hebben we intensief met elkaar gesproken over hoe we konden zorgen voor goede, duurzame openbare financiën

We hebben gezocht naar de juiste vormen en regels voor een betrouwbaar openbaar bestuur en we hebben grote zorg besteed aan wat voor velen een primaire zorg is: de veiligheid en rechtsbescherming waarop iedere burger van het Koninkrijk recht heeft.

Dat waren de voorwaarden die ons voor ogen stonden bij het formuleren van de nieuwe relaties binnen het Koninkrijk, maar meer nog: de relaties binnen de nieuwe landen.

Ons doel is steeds geweest een situatie te scheppen die iedere inwoner in staat zou stellen voor zich zelf en zijn naasten te kunnen zorgen. Om er voor te zorgen dat de kinderen goed onderwijs krijgen en veilig zijn; dat iedereen een toekomst kan opbouwen.

We hebben het vertrouwen dat het leven en de vooruitzichten van de bewoners van alle eilanden van de oude Antillen daardoor zullen verbeteren. Landen en eilanden, waar het goed is te leven, waar de samenleving strek is, waar een toekomst voor de kinderen ligt.

We hebben ingezien dat het beter is het Koninkrijk anders in te delen om dat mogelijk te maken. En, we hebben niet geaarzeld om dat dan ook te doen.

Speciaal wil ik daar voor Emily de Jong-Elhage danken. Haar inzet, energie en de wil om tot resultaten te komen zijn een voorbeeld voor velen geweest. Makkelijk was het niet. We hebben lang en intensief met elkaar onderhandeld. Soms was het nodig leiderschap te tonen. Dat heb ik meerdere malen zien gebeuren bij de verschillende hoofdrolspelers. En jij Emily, jij ben en blijft een fantastische laatste premier van de Nederlandse Antillen.

Het land Nederlandse Antillen wordt dan wel opgeheven maar de banden blijven. Er is een lotsverbondenheid tussen de eilanden van de Antillen en Aruba die zich zal kunnen richten op wederzijdse steun en bijstand bij de groei en bloei die ieder voor ogen staat.

Het is een nieuw begin, maar dat betekent niet dat we niet met enige weemoed mogen denken aan wat er was, aan de dingen waar we terecht trots op waren en aan de soms wankele stappen die we samen hebben gezet.

We mogen dankbaar denken aan allen die zich in het verleden hebben ingezet voor de Antillen. We moeten waardering hebben voor de mensen die, om dit begin mogelijk te maken, over hun eigen schaduw heen zijn gestapt.

De ‘nieuwe’ vlaggen binnen het Koninkrijk zullen wapperen over de Caribische wateren; symbolen van het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden.