Danone en Fuji verstevigen aanwezigheid in Nederland

Voedingsconcern Danone heeft de eerste belangrijke stappen gezet voor de opening van een R&D-centrum op het Utrecht Science Park.

Op 8 oktober 2010 werd een grondovereenkomst ondertekend voor het nieuwe onderzoekscentrum. Voor Danone is de grondaankoop de eerste concrete investering in het nieuwe R&D centrum. Tegelijkertijd investeert Fujifilm tot 2012 100 miljoen euro in een nieuwe lijn voor offsettplaten in haar fabriek in Tilburg. Het Japanse bedrijf maakte de investeringsplannen op 30 september 2010 bekend.

Bemiddeling overheid

De Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken, bemiddelde zowel bij de activiteiten bij Danone als Fuji. De NFIA hielp Fujifilm bijvoorbeeld bij de vergunningsverlening door advies en introducties bij diverse overheidsinstanties.

Werkgelegenheid

Met het nieuwe innovatiecentrum bundelt Danone de R&D-activiteiten die nu in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië plaatsvinden. De opening van het centrum, dat zeker 400 Danone medewerkers uit verschillende vestigingen zal huisvesten, staat gepland voor 2012. Fujifilm Manufacturing Europe is een van de grootste productievestigingen van Fujifilm buiten Japan. Het bedrijf heeft ook een R&D-afdeling die nieuwe producten maakt zoals hoogwaardige membramen voor gas- en waterzuivering. De vestiging in Tilburg biedt werk aan 900 mensen.