Handel illegaal gekapt hout in 2013 verboden

De handel in illegaal gekapt hout is vanaf begin 2013 in Europa verboden. Houtimporteurs, maar ook houtproducenten in Europa zijn vanaf dat moment in overtreding als zij illegaal gekapt hout op de markt brengen. Zij moeten kunnen aantonen waar het hout precies vandaan komt en dat het legaal is gekapt.

Minister Verburg (LNV) is ontzettend blij dat een ruime meerderheid van haar Europese collega’s vandaag tijdens de vergadering van EU-ministers heeft ingestemd met het verbod op het in de handel brengen van illegaal gekapt hout. "Dit is een geweldige stap voor de aanpak van grootschalige illegale houtkap. Het verbod in de Europese Unie helpt de ontbossing tegen te gaan. Het zorgt voor een betere bescherming van planten en dieren in de bossen èn van de mensen die voor hun dagelijkse behoeften van bossen afhankelijk zijn."

Steun in de rug

Volgens de minister is het verbod ook een steun in de rug voor de landen die met de EU een Vrijwillige Partnerschap Overeenkomst hebben gesloten of willen gaan sluiten om uitsluitend legaal gekapt hout te leveren. "De inspanningen van landen als Ghana, Kameroen en Congo worden niet langer ondermijnd door het goedkopere illegaal gekapte hout dat op de markt wordt gebracht", aldus de minister.

Al eerder had het Europese Parlement ingestemd met het voorstel. Nu ook een meerderheid van Europese landen akkoord is, kan de Europese Commissie aan de slag om het verbod om te zetten in nadere regelgeving. Het bedrijfsleven is aan zet om de bedrijfsvoering op het verbod aan te passen.

Herkomst aantonen
Nederland heeft zich samen met Groot-Brittannië binnen de Europese Unie jaren ingezet voor stevige maatregelen om illegaal gekapt hout te weren van de Europese markt. In 2007 riep minister Verburg de commissie op met wettelijke maatregelen te komen. Eind vorig jaar lag er in Brussel een voorstel op tafel om het gebruik van illegaal hout zo veel mogelijk tegen te gaan. Dit voorstel ging de minister niet ver genoeg. "Ik ben blij dat een meerderheid van mijn collega’s alsnog met een verbod heeft ingestemd."

De verordening die rechtstreeks doorwerkt in wetgeving van alle EU-landen richt zich op het moment waarop hout en houtproducten voor het eerst op de Europese markt worden gebracht. Bedrijven die het hout of houtproducten op de Europese markt brengen moeten de herkomst van de goederen documenteren. Zo nodig moeten zij documenten overleggen die aantonen dat het hout gekapt is in overeenstemming met de wetten van het land van herkomst.