NATO Tigers tasten elkaar af (video)

De deelnemers aan de NATO Tiger Meet, die dit jaar op Volkel plaatsvindt, hebben al veel opgestoken over elkaars specifieke capaciteiten. Dat bleek in de eerste week van de internationale vliegoefening, waarin vliegers naarmate de week vorderde steeds beter inspeelden op elkaars kwaliteiten.

"De kwaliteit wordt steeds beter omdat je eenvoudigweg inzicht krijgt in elkaars mogelijkheden en beperkingen. Voor internationale inzet, zoals nu in Afghanistan, is dat enorm waardevol", aldus luitenant-kolonel Marten Hendriksma, commandant van het 313 Tijgersquadron.

  Vliegende squadrons die een katachtige zoals een tijger in hun embleem voeren, komen ieder jaar op een andere plek bijeen voor de NATO Tiger Meet. De grootschalige internationale oefening vindt in 2010 van 4 tot en met 15 oktober plaats op Vliegbasis Volkel. Met een zeer afwisselend programma houden de oefenende eenheden hun vaardigheden op peil en worden waardevolle ervaringen uitgewisseld.

  Aftasten

  Tot het weekend vertrokken iedere morgen zo'n 50 toestellen uit allerlei landen voor individuele missies in oefengebieden boven de Noordzee. Vliegers trainden ook samen en ervaarden op die manier elkaars sterke en zwakke punten op het gebied van materieel, techniek, communicatie en werkwijze.

  ’s Middags vertrokken de toestellen in grote formaties om gezamenlijk op te treden in uiteenlopende oefenscenario’s boven zee en land. De marine en landmacht waren hier ook bij betrokken.

  Terugblik eerste week

  "Door de week heen zie je een verhoging van het bewustzijn van elkaars capaciteiten", vertelt Hendriksma, gastheer en organisator van de NATO Tiger Meet. "De verschillen in toestellen, vaardigheden van vliegers en cultuurverschillen maken het een uitdaging om het optimale resultaat uit een missie te halen."