Publiekscampagne tegen huiselijk geweld van start

De landelijke publiekscampagne tegen huiselijk geweld is vandaag van start gegaan. De campagne richt zich net als in voorgaande jaren op slachtoffers, omstanders en plegers  van huiselijk geweld en roept op om hulp in te schakelen bij huiselijk geweld.

Op de lijst van dodelijke slachtoffers als gevolg van een onnatuurlijke oorzaak staat huiselijk geweld, na verkeersongevallen, op de tweede plaats. Jaarlijks komen bij de politie circa 64.000 meldingen van huiselijk geweld binnen. Met de campagne wil de overheid de boodschap uitdragen dat huiselijk geweld onacceptabel is en met geen enkel excuus kan worden gerechtvaardigd.

De campagne van dit jaar loopt van 11 oktober tot 7 november. Er wordt gebruik gemaakt van een tv-spot waarin een getuige van huiselijk geweld aan het woord komt. Doel is omstanders ertoe aan te zetten om hulp te zoeken. In de radiospots worden slachtoffers, omstanders én plegers opgeroepen hulp te zoeken.

Speciale webshop

Daarnaast wordt voor het 'verborgen' probleem van huiselijk geweld op bijzondere wijze aandacht gevraagd via een speciale webshop 'My Secrets Cosmetics'. Deze webshop verkoopt make-up voor iedere vrouw die iets te verbergen heeft. Elke klik op de website leidt naar de campagneboodschap: Er is een betere oplossing tegen huiselijk geweld. Bel voor advies en hulp met 0900 126 26 26. Of kijk op www.steunpunthuiselijkgeweld.nl.

Uit voorgaande jaren is bekend dat tijdens de campagneperiode een groter beroep wordt gedaan op de politie en op de hulpverlening via de zogenaamde steunpunten huiselijk geweld. De steunpunten huiselijk geweld zijn voorbereid op extra hulpvragen tijdens de campagneperiode.

De publiekscampagne 'Nu is het genoeg. Hulp inschakelen heb je zelf in de hand.' is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Justitie en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport.