Chinooks terug in Nederland

De eerste 2 Chinook-transporthelikopters zijn vandaag vanuit Afghanistan teruggekeerd op Nederlandse bodem. Een Russische Antonov 124 leverde de toestellen af op Vliegbasis Gilze-Rijen. De Chinooks klokten tijdens de ISAF-missie ruim 3000 vlieguren. Zij werden onder meer ingezet voor bevoorrading, medische evacuatie en speciale operaties.

Het Defensie Helikopter Commando ondersteunde de missie sinds april 2006 met personeel en materieel. Zo waren op roulatiebasis 3 Chinook- en 5 Cougar-transporthelikopters op Kandahar Airfield gestationeerd. Zij maakten deel uit van de Air Task Force (ATF), de Nederlandse eenheid die luchtsteun levert aan de missie. Op dit moment opereert de ATF vanuit Kandahar nog met 4 F-16-gevechtsvliegtuigen en vanaf Tarin Kowt met 5 Apache-gevechtshelikopters.

Redeployment

De overdracht van verantwoordelijkheden en het terughalen Nederlandse eenheden en materieel, de zogenoemde redeployment, verloopt voorspoedig. De Nederlandse bases bij Tarin Kowt en Deh Rawod zijn inmiddels overgedragen aan de Amerikaans-Australische Combined Task Force.

Al het materieel moet uiterlijk op 1 mei volgend jaar terug zijn in Nederland. Na eventueel onderhoud gaan de spullen weer naar de operationele commando’s die ze gebruiken voor hun opleidings- en trainingsprogramma’s.