Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK) gepresenteerd

Op maandag 11 oktober heeft het programma Legis (ministerie van Justitie) in Den Haag het Integraal Afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK) gepresenteerd. Dit is een nieuwe methode die de overheid helpt om kwalitatief goede wetten en regels te maken en om de regeldruk voor burgers en bedrijven terug te dringen.

Het IAK is een nieuwe werkwijze voor de voorbereiding van beleid en wetgeving, ondersteund door een ICT-hulpmiddel. Alle informatie en instrumenten die gebruikt worden bij de voorbereiding van beleid en regelgeving (zoals toetsen, handleidingen en kabinetsstandpunten) zijn verzameld en systematisch geordend in één digitaal toegankelijk systeem. Het IAK helpt beleidsmakers en wetgevingsjuristen van de overheid om een kwalitatief goed voorstel voor beleid of regelgeving te maken.

Met het IAK is het beter mogelijk om vooraf alle relevante informatie over de effecten van beleid en wetgeving voor de verschillende partijen af te wegen en achteraf de gemaakte keuzes duidelijk toe te lichten aan alle betrokkenen. Dit zorgt voor beleid en wetgeving met minder regeldruk voor burgers, bedrijven en instellingen, maar ook voor meer transparantie in het beleid- en wetgevingsproces en een betere afstemming tussen beleidsmakers, wetgevers en uitvoerders.

De ministeries hebben proefprojecten met het IAK gehouden die de komende maanden worden geëvalueerd. In de eerste helft van 2011 neemt het kabinet een besluit over het structureel invoeren van het IAK.

Het IAK is onderdeel van het programma Legis, dat standaarden ontwikkelt voor het wetgevingsproces. Uitgebreide informatie over het wetgevingskwaliteitsbeleid van de overheid en over het IAK is te vinden in het dossier Wetgeving.