Militairen Aruba ontvangen herinneringsmedaille Haïti (video)

43 militairen hebben gisteren op de Marinierskazerne Savaneta op Aruba de herinneringsmedaille Humanitaire Hulpverlening bij Rampen ontvangen. De onderscheiding werd toegekend voor de inzet op Haïti na de zware aardbeving van 12 januari 2010.

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop reikte de versierselen uit. Hij deed dit samen met gouverneur van Aruba Fredis Refunjol, minister-president van Aruba Mike Eman en Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch Gebied brigadegeneraal der mariniers Dick Swijgman.

43 Militairen hebben maandag 12 oktober 2010 op de Marinierskazerne Savaneta op Aruba de Herinneringsmedaille Humanitaire Hulpverlening bij Rampen ontvangen. De medaille werd ze toegekend voor hun inzet op Haïti na de zware aardbeving van 12 januari 2010.

Bijzonder moment

“Jullie kwamen meteen in actie”, sprak de minister de aangetreden decorandi toe. “In allerijl werd Hr. Ms. Pelikaan beladen met hulpgoederen uit Curaçao en Aruba. De Pelikaan was het eerste schip dat het aandurfde om af te meren in de ingestorte haven van Port-au-Prince. Hier bleek maar weer eens de grote waarde van onze krijgsmacht bij internationale rampenbestrijding.” Van Middelkoop noemde specifiek de inzet van de Arubaanse Militie die voor het eerst buiten het Koninkrijk is ingezet. “Dat we vandaag ook leden van de Arubaanse Militie onderscheiden, maakt het moment extra bijzonder. Het tekent de goede band en samenwerking met de bevolking en de landsregering van Aruba. We zetten ons samen in voor de regio.”

Erkenning

Voor kwartiermeester Remy Frantzen is de medaille zijn zevende onderscheiding, maar zijn vreugde met deze herinneringsmedaille is er niet minder om. Het bemanningslid van Hr. Ms. Pelikaan: “Het was een indrukwekkende evaring. We hebben keihard gewerkt en konden veel mensen helpen.” Ook marinier 1 Robin Voerman kijkt met een voldaan gevoel terug op zijn inzet. “Ik ben blij dat we erkenning krijgen voor ons werk in de vorm van deze medaille”, aldus de marinier bij wie voor het eerst een medaille werd opgespeld.

De militairen die in tussentijd naar Nederland zijn overgeplaatst, ontvingen de herinneringsmedaille afgelopen donderdag in Rotterdam.

Laatste bezoek

In zijn laatste bezoek als bewindspersoon aan de militairen, sprak Van Middelkoop zijn waardering uit voor de inzet van de marine en de gehele krijgsmacht. Naast de humanitaire hulpverlening zoals in Haïti, noemde hij verschillende missiegebieden waar militairen zich dag en nacht inzetten. Van Middelkoop: “Hier staat een minister van Defensie die diep, diep dankbaar is voor wat die militairen hebben gedaan.”