Decius verraadt positie vijand

Binnen enkele seconden nadat de oefenvijand een granaat heeft afgevuurd, verschijnen in het beeldscherm van de operator de coördinaten van het vijandelijk geschut en het punt van inslag. Dit alles gebeurt nog voor de granaat is neergekomen. Dit is mogelijk dankzij het informatiesysteem Decius, waarmee gisteren op de Legerplaats bij Oldebroek de eerste succesvolle operationele test plaatsvond.

Decius is ontworpen om militairen in het veld nog voor de inslag van een projectiel de plek van afschieten en neerkomen te tonen. Met het vergroten van de reactietijd en de situational awareness (kennis van de situatie) biedt het systeem talloze mogelijkheden.
Edwin Vonk is als adviseur informatievoorziening werkzaam bij het Joint ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance)-bataljon, dat de beschikking krijgt over Decius. Hij ziet grote voordelen: “Een vuursteuneenheid kan bijvoorbeeld direct terugvuren of er kan een infanterie-eenheid op af worden gestuurd. Ook kan er een alarmeringssysteem aan worden gekoppeld.”

Binnen enkele seconden nadat de oefenvijand een granaat heeft afgevuurd, verschijnen in het beeldscherm van de operator de coördinaten van het vijandelijk geschut en het punt van inslag. Dit alles gebeurt nog voor de granaat is neergekomen. Dit is mogelijk dankzij het informatiesysteem Decius, waarmee gisteren op de Legerplaats bij Oldebroek de eerste, succesvolle operationele test plaatsvond.

Koppeling wapenlocatieradar

Decius is een soft- en hardwareapplicatie die directe communicatie mogelijk maakt tussen de wapenlocatieradar en het systeem waarmee de operationele commandant en zijn eenheden in het veld elkaar informeren, het Battlefield Management System (BMS). Decius zet razendsnel radargegevens om naar concrete informatie op de beeldschermen van het operationele commandovoeringsysteem BMS. Tijdens een operatie hebben zowel de operationele commandant als de militairen in het veld toegang tot dit BMS. Doordat alle betrokkenen direct beschikken over de radargegevens kan een planning eventueel worden aangepast of kan direct tot concrete actie worden overgegaan.

Mijlpaal inlichtingenketen

Vonk: “Voorheen moest de radarinformatie eerst met de hand worden geanalyseerd, waarna het met radiosystemen en printeruitdraaien naar de verschillende eenheden werd gestuurd. Nu beschikken de gebruikers van het BMS binnen enkele seconden over de informatie. Het is velen malen sneller.” Aan de tests van gisteren ging 2 jaar voorbereiding vooraf door het Command & Control Support Centre en het Opleidings- en Trainingscentrum Vuursteun. Het succesvolle verloop van de proef is een mijlpaal voor de militaire inlichtingenketen.

Uitbreiding mogelijk

De applicatie is zo ontworpen dat het aantal te koppelen sensoren relatief gemakkelijk uitgebreid kan worden. De verwachting is zelfs dat in de toekomst meerdere sensoren uit de inlichtingenketen via Decius op het BMS worden aangesloten. Zo zou het camerasensorsysteem Discus, dat in Afghanistan met succes is ingezet voor de beveiliging van Kamp Holland, kunnen worden gekoppeld.