Goedkeuring Europese Commissie staatssteun AEGON

De voorzitter van de Tweede Kamer
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Betreft: Goedkeuring Europese Commissie staatssteun AEGON

Ons kenmerk: FIN/2010/38838

Geachte voorzitter,

Met deze brief wil ik uw Kamer informeren over de goedkeuring die de Europese Commissie heeft gegeven voor de in 2008 verstrekte staatssteun aan AEGON N.V. (“AEGON”).

Per brief van 29 oktober 2008 is uw Kamer geïnformeerd over versterking van het kernkapitaal van AEGON met EUR 3 miljard. De Europese Commissie heeft op 27 november 2008 hiervoor een tijdelijke goedkeuring afgegeven. De Europese Commissie verbond aan deze tijdelijke goedkeuring de voorwaarde dat de Staat der Nederlanden (als wederpartij) een zogenoemd levensvatbaarheidplan voor AEGON zou indienen. Pas wanneer met dit plan overtuigend zou worden aangetoond hoe de levensvatbaarheid van AEGON wordt geborgd en hoe eventuele marktverstoringen als gevolg van de verstrekte steun tot een minimum worden beperkt, zou de Europese Commissie definitieve goedkeuring verlenen.

In samenwerking met AEGON heeft de Staat hiertoe op 19 november 2009 een voorlopig plan bij de Europese Commissie ingediend, waarna een definitief plan volgde op 26 juli 2010. Na beoordeling van dit plan concludeert de Europese Commissie nu dat AEGON voldoende maatregelen neemt, genomen heeft of nog zal nemen om tegemoet te komen aan voornoemde criteria. Als gevolg heeft de Europese Commissie de steun aan AEGON in lijn verklaard met Europese regelgeving en daarmee definitief goedgekeurd. Hieronder wordt nader ingegaan op de belangrijkste maatregelen voor AEGON.

Teneinde haar levensvatbaarheid te borgen, zal AEGON maatregelen treffen in die activiteiten die goeddeels verantwoordelijk waren voor de opgelopen verliezen en de lagere waarderingen van bezittingen eind 2008. AEGON zal bijvoorbeeld dat deel van de variable annuities dat nog onderhevig is aan aandelenrisico’s afdekken door middel van zogenoemde “hedges”. Deze activiteiten waren verantwoordelijk voor verliezen gedurende de financiële crisis. Verder heeft AEGON zijn “Institutional Markets Division” gesloten en zal het deel dat deels de oorzaak was van de toegenomen negatieve herwaarderingsreserve die zorgde dat het zichtbare kapitaal van AEGON afnam, versneld worden afgebouwd. Deze en andere maatregelen, zullen leiden tot een balansverkorting van USD 25 mld. van AEGON USA in de periode 2007-2012. Een andere maatregel om de levensvatbaarheid te borgen, betreft het versterken van de kapitaalsverhoudingen van AEGON. AEGON zal bestanddelen van het kapitaal vervangen door kapitaalbestanddelen van hogere kwaliteit. Voor de periode waarin AEGON nog beschikt over steun, zal AEGON geen dividend op gewone aandelen uitkeren.
Ook is een aantal gedragsmaatregelen overeengekomen om mogelijke marktverstoring te voorkomen. Zo zal AEGON bijvoorbeeld niet zonder toestemming van de Europese Commissie prijsleider zijn in de Nederlandse spaar- en hypotheekmarkt. Ook zal AEGON – zolang niet volledig is terugbetaald - geen fusies en/of overnames plegen, waarbij een uitzondering wordt gemaakt voor de huidige bijzondere situatie in de Spaanse markt.

Tot dit pakket van herstructureringsmaatregelen behoren tevens afspraken over aflossing van de nog uitstaande steun. Deze bedraagt momenteel nog EUR 2 mld., omdat AEGON op 1 december 2009 gebruik gemaakt heeft van de mogelijkheid om maximaal EUR 1 mld. tegen speciale voorwaarden vervroegd af te lossen. Met het met de Europese Commissie overeengekomen plan committeert AEGON zich om vóór 1 december 2010 € 500 mln. af te lossen aan de Staat. Hiermee is de helft van het totale steunbedrag afgelost. AEGON betaalt over dit bedrag een vergoeding waarmee het rendement op het eind 2009 afgeloste miljard plus deze EUR 500 mln. in totaliteit 15% zal zijn. Hiermee wordt aangesloten op de met ING overeengekomen aflossingvoorwaarden voor de helft van het verstrekte kapitaal.
Voorts zal AEGON vóór 1 juli 2011 de overige EUR 1,5 mld. aflossen. De aflossingsvoorwaarden daarvoor zijn zodanig dat AEGON over het gehele geleende bedrag, inclusief de eerste afgeloste tranche, een rendement betaalt van minimaal 17,5%, aangenomen dat AEGON op 1 juli 2011 de overige EUR 1,5 mld. aflost. Indien marktomstandigheden aflossing van € 1,5 mld. voor 1 juli 2011 niet toestaan, dan zal AEGON de inspanning leveren om dit bedrag zo snel als verantwoord alsnog aflossen tegen de oorspronkelijke contractuele voorwaarden. Daarbij kan de Europese Commissie AEGON compenserende maatregelen opleggen om te zorgen dat hieraan wordt voldaan. Overigens behoeven deze aflossingen nog wel goedkeuring van DNB.

Voornoemde aflossingsvoorwaarden betekenen een aanpassing van eerdere afspraken tussen AEGON en de Staat. Deze aanpassingen zijn onderdeel van het met de Europese Commissie overeengekomen pakket van herstructureringsmaatregelen. Zij maken dat AEGON het bedrag dat aan steun is verleend tegen een rendement kan aflossen die de belastingbetaler ruimschoots compenseert voor het gelopen risico en bovendien de risico’s van een nog langere periode waarin de steun bij AEGON uitstaat, beperkt.

Hoogachtend,

de minister van Financiën

mr. drs. J.C. de Jager