Openbare technische briefing Basel III

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Datum: 14 oktober 2010
Betreft: Openbare technische briefing Basel III

Ons kenmerk: FM/ 2010-17317 U
Uw brief (kenmerk): 2010D36437

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van het verzoek van de vaste commissie voor Financiën van 29 september jl. om toestemming voor deelname door de president van de Nederlandsche Bank (DNB) aan een openbare technische briefing over het Basel-III akkoord, bericht ik u het volgende.

Ik kan instemmen met het verzochte openbare gesprek met de president van DNB voor zover - gelet op de ministeriële verantwoordelijkheid - het gesprek ertoe strekt de president als deskundige op technische aspecten te bevragen en feitelijke informatie in te winnen.

De heer Wellink is, mede gezien zijn voorzitterschap van het Basels comité voor bankentoezicht, bij uitstek de aangewezen persoon om de leden van de vaste commissie voor Financiën adequaat en volledig te informeren over het Basel-III akkoord. Vanwege het technische karakter van de briefing en het feit dat de besluitvorming over Basel III heeft plaatsgevonden op het niveau van toezichthouders en centrale banken, ligt mijn aanwezigheid bij de briefing niet voor de hand. Uiteraard bestaat overigens de mogelijkheid dat er vanuit het ministerie van Financiën een ambtelijke technische briefing wordt verzorgd.

Voor beleidsinhoudelijke vragen kunt u zich uiteraard tot mij wenden. Dergelijke vragen zullen door mij schriftelijk, zo nodig in overleg met DNB, worden beantwoord.

Een afschrift van deze brief zend ik aan de president van DNB.

Hoogachtend,

De minister van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager