De Jager sluit belastingverdrag met Panama

Nederland en Panama zijn tot een akkoord gekomen over een onderling belastingverdrag. Het verdrag is woensdag 6 oktober in Den Haag getekend door minister van Financiën Jan Kees de Jager en door de vicepresident van Panama, Juan Carlos Varela Rodríguez.

“Het verdrag met Panama is vooral bedoeld om de onderlinge economische banden fiscaal te reguleren. Op die manier wordt bijvoorbeeld voorkomen dat Nederlandse ondernemers die in Panama zaken doen dubbel belasting betalen. Nederlandse bedrijven die in Panama willen investeren weten waar ze aan toe zijn. En andersom geldt uiteraard hetzelfde”, aldus minister De Jager. Het verdrag met Panama is ook een extra instrument in de strijd tegen belastingontduiking en zwartsparen. Nederland heeft een uitgebreid stelsel van belastingverdragen en overeenkomsten op basis waarvan fiscale gegevens worden uitgewisseld. Waar nodig worden nieuwe verdragen gesloten en worden bestaande verdragen geactualiseerd. De Jager: “Het verdrag met Panama past in dat beleid. Het net rond de zwartspaarders sluit zich steeds verder."

Panama spiegelt zich graag aan Nederland, als poort van Europa. Het land in Midden-Amerika, dat vooral bekend is van het Panama-kanaal, doet het economisch goed en biedt Nederlandse ondernemers veel kansen. Om de onderlinge economische banden te versterken zijn diverse Panamese politici, onder leiding van vicepresident Varela Rodríguez, voor een kort bezoek in Nederland. De ondertekening van het belastingverdrag is een belangrijk onderdeel van het bezoek.

Het belastingverdrag tussen Nederland en Panama treedt waarschijnlijk in 2012 in werking. Eerst moet de overeenkomst in beide landen door het parlement worden goedgekeurd.


De Panamese vicepresident Juan Carlos Varela Rodríguez (rechts) en minister De Jager bij de ondertekening van het belastingverdrag tussen Nederland en Panama.