Definitieve goedkeuring Europese Commissie voor steun AEGON

De Europese Commissie heeft de in 2008 verstrekte staatssteun aan AEGON N.V. definitief goedgekeurd. Dit betekent dat de Europese Commissie van oordeel is dat AEGON voldoende maatregelen neemt om de levensvatbaarheid voor de lange termijn te waarborgen.

De staat heeft in oktober 2008 het kernkapitaal van AEGON versterkt met 3 miljard euro. Hiervoor heeft de Europese Commissie destijds tijdelijk goedkeuring afgegeven. Inmiddels heeft AEGON al 1 miljard euro van deze steun afgelost.

Om definitieve goedkeuring te kunnen krijgen voor de steun heeft de Staat een zogenoemd levensvatbaarheidplan in moeten dienen. De staat heeft hiertoe in samenwerking met AEGON onlangs een definitief plan ingediend. Dit plan beschrijft welke maatregelen AEGON neemt om haar levensvatbaarheid voor de lange termijn te waarborgen. Hieronder zijn maatregelen in die delen van het bedrijf die in belangrijke mate verantwoordelijk waren voor problemen van eind 2008. Verder gelden enkele gedragsbeperkingen om mogelijke marktverstoringen te voorkomen.
Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de aflossing van de nog uitstaande steun. AEGON heeft zich gecommitteerd om voor 1 december 2010 500 miljoen euro af te lossen. Hiermee zal de helft van het totale steunbedrag afgelost zijn. De aflossing van de andere helft ter grootte van 1,5 miljard euro zal - voor zover marktomstandigheden dit toestaan - vóór 1 juli 2011 plaatsvinden. Hiermee komt het minimale rendement op de totale staatssteun uit op 17,5 %.