Financiële Markten wetgevingsprogramma 2010

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Datum: 27 januari 2010
Betreft: FM wetgevingsprogramma 2010

Hierbij doe ik u toekomen het voorstel voor het wetgevingsprogramma voor 2010 van de Directie Financiële Markten van het Ministerie van Financiën. Het bijgevoegde overzicht bevat wetsvoorstellen die reeds bij uw Kamer aanhangig zijn alsmede wetsvoorstellen die in de loop van 2010 bij uw Kamer zullen worden ingediend.

Ook in 2010 kent de Directie Financiële Markten een omvangrijk wetgevingsprogramma. De uitdaging om dit programma te realiseren zal dan ook groot zijn en een aanzienlijk beslag leggen op de aanwezige capaciteit.

Naast het omvangrijke wetgevingsprogramma voor 2010, wordt er binnen de Directie Financiële Markten, zowel op nationaal als Europees niveau, tevens gewerkt aan de maatregelen als gevolg van de crisis, die moeten leiden tot een wettelijke versterking van het crisismanagement. Over de voortgang en wanneer uw Kamer de eerste resultaten in de vorm van wetsvoorstellen tegemoet kan zien, zal ik u tezijnertijd nader informeren.

Een van de crisismaatregelen die naar verwachting al wel dit jaar aan uw Kamer zal worden gezonden, betreft de aanpassing van de CRD-richtlijn1, waarvan de implementatiedatum op 31 december 2010 ligt.

Tot slot wil ik u wijzen op de wijzigingscyclus van wet- en regelgeving op het gebied van de financiële markten. Begin 2009 is de Directie Financiële Markten gestart met deze wijzigingscyclus. Het uitgangspunt daarbij is om alle wijzigingen in wet- en regelgeving op het gebied van de financiële markten, met uitzondering van implementaties van EU-richtlijnen, in jaarlijks terugkerende wijzigingstrajecten mee te nemen. Dit heeft als voordeel dat in beginsel niet het gehele jaar door verschillende wetsvoorstellen op het gebied van de financiële markten bij uw Kamer worden ingediend.

Op dit moment is de “Wijzigingswet financiële markten 2010” bij uw Kamer aanhangig en zal in de tweede helft van dit jaar het wetsvoorstel “Wijzigingswet financiële markten 2011” bij uw Kamer worden ingediend.

De minister van Financiën,

Wouter Bos

1 De aanpassing van de Capital Requirements Directive wordt bewerkstelligd door implementatie van 4 richtlijnen. Richtlijn 2009/27 bevat technische voorschriften inzake risicobeheer. In Richtlijn 2009/83 worden technische wijzigingen aangebracht o.a. op het gebied van significant risk transfer en liquiditeitsfaciliteiten. Richtlijn 2009/111 bevat wijzigingen op het gebied van large exposures, hybride kapitaalinstrumenten, securitisatie en samenwerking toezichthouders (colleges). Tenslotte is een vierde richtlijn tot wijziging van de CRD in vergevorderd stadium. De verwachting is dat deze richtlijn het eerste kwartaal van 2010 zal worden vastgesteld. Deze wijzigingsrichtlijn bevat bepalingen over re-securitisatie, posities in het handelsboek en beloningsbeleid.