Monitoring commissie code banken ingesteld

Het ministerie van Financiën heeft vandaag samen met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een onafhankelijke monitoring commissie in het leven geroepen die naleving van de code banken moet inventariseren.

Voorzitter van de commissie is de heer Antony Burgmans. De overige leden zijn prof. dr. Henriëtte Prast, prof. dr. Geert Raaijmakers, prof. dr. Kees Koedijk en mr. Willem Bröcker. Deze personen combineren deskundigheid en ervaring op de in de code banken bestreken gebieden als corporate governance en risicomanagement. Als ervaringsdeskundige uit de bancaire sector is mr. Jan Kalff bereid gevonden als adviseur verbonden aan de commissie op te treden.

De monitoring commissie code banken heeft als hoofdtaak om naleving van de code in kaart te brengen op basis van het ‘pas toe of leg uit’-beginsel. Daarbij kan de commissie eventuele onduidelijkheden en onevenwichtigheden in de code signaleren en aanbevelingen doen over mogelijke aanpassingen. De monitoring commissie zal in ieder geval jaarlijks rapporteren aan de minister van Financiën en de NVB.

Benoeming van de leden geschiedt voor een periode van ten hoogste drie jaren. Vóór 1 januari 2013 wordt door de NVB, in overleg met de minister van Financiën, de code banken geëvalueerd. Daarbij wordt ook bekeken of het wenselijk is de werkzaamheden van de monitoring commissie code banken voort te zetten.