Nationaal Rapporteur Mensenhandel benadrukt rol internet

Internet neemt een steeds belangrijker positie in bij het ronselen, afpersen en uitbuiten van slachtoffers van mensenhandel. Tegelijkertijd biedt internet juist kansen om jongeren voor te lichten en slachtoffers te signaleren.

Dit staat in de achtste rapportage van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel (NRM), die 15 oktober is aangeboden aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en minister Kamp van Sociale Zaken. De NRM rapporteert over de aard en omvang van mensenhandel in Nederland en doet aanbevelingen voor verbetering van de aanpak van mensenhandel.

Volgens de NRM gebruiken daders internet om slachtoffers te ronselen en als middel om hen onder dwang te zetten, met compromitterende foto's of filmpjes. Beelden op internet van seksuele handelingen met slachtoffers vormen een nieuwe dimensie van het slachtofferschap. De levens van jonge potentiële slachtoffers spelen zich voor een belangrijk deel af in de internetomgeving, maar die van hun beschermers nog niet altijd. Er zal dus een inhaalslag moeten worden gemaakt, stelt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel.

'Mensenhandel in Nederland niet uitgebannen'

Dit jaar bestaat de functie Nationaal Rapporteur Mensenhandel tien jaar. Om die reden blikt de rapportage ook terug op het afgelopen decennium. De Nationaal rapporteur is positief over het bereikte resultaat. Tegelijk constateert zij dat mensenhandel in Nederland zeker niet is uitgebannen. Er zijn in de praktijk nog capaciteitsproblemen in de opvang van slachtoffers en in de opsporing en vervolging van mensenhandelaren.

De rapportage werd overhandigd tijdens een internationaal congres ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de NRM. Dit congres is georganiseerd samen met de Tweede Kamer. Het congres is omlijst door de tentoonstelling Journey, die op 14 oktober is geopend op Het Plein in Den Haag. Koningin Beatrix bezichtigde de tentoonstelling op 16 oktober, samen met minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corine Dettmeijer. Een beeldverslag daarvan is te zien via onderstaande link.

http://www.bnrm.nl/