Veiligheid en Justitie overgedragen aan nieuwe bewindspersonen

Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven zijn door koningin Beatrix beëdigd als minister en staatsecretaris voor Veiligheid en Justitie.

Opstelten en Hirsch Ballin schudden elkaar de hand.
Hirsch Ballin en Teeven schudden elkaar de hand.

Na hun beëdiging zijn de bewindspersonen door oud-minister Hirsch Ballin ontvangen op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Tijdens een overdrachtsgesprek tekenden minister Opstelten en oud-minister Hirsch Ballin het overdrachtsprotocol. Daarmee werd de verantwoordelijkheid voor het ministerie officieel overgedragen.

Minister Opstelten is belast met de leiding en het beheer van het ministerie en is verantwoordelijk voor het beleid inzake nationale veiligheid, met inbegrip van de politie, de brandweer, de rampenbestrijding en crisisbeheersing.
Staatssecretaris Teeven is in het bijzonder belast met de verantwoordelijkheid voor preventie, jeugd en sanctietoepassing, alsmede de juridische beroepen, bescherming persoonsgegevens, het auteursrecht en het personen- en familierecht.

Met de overdracht is niet alleen de naam van het ministerie van Justitie gewijzigd in ministerie van Veiligheid en Justitie maar zijn er ook een aantal taken uitgewisseld met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De taken op het gebied van migratie worden voortaan onder politieke verantwoordelijkheid van de nieuwe minister voor Immigratie en Asiel uitgeoefend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De onderdelen verantwoordelijk voor veiligheid en openbare orde en veiligheid vallen vanaf het aantreden van de nieuwe bewindspersonen onder Veiligheid en Justitie.