Minister Opstelten bezoekt tentoonstelling Journey

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie trad zaterdag op als gastheer van Hare Majesteit de Koningin, toen zij in Den Haag de tentoonstelling Journey bezocht. In deze reizende tentoonstelling staat mensenhandel centraal.

Journey is een project van de Britse Helen Bamber Foundation en was eerder te zien in onder meer New York en Londen. In zeven zeecontainers wordt het verhaal verteld van Elena, een slachtoffer van seksuele uitbuiting. Koningin Beatrix bezichtigde de tentoonstelling samen met minister Opstelten en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, Corine Dettmeijer. De tentoonstelling is in Nederland te zien dankzij de inzet van Bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel (BNRM), dat tien jaar bestaat.

Het gezelschap werd door de expositie geleid door actrice Emma Thompson - betrokken bij de Helen Bamber Foundation - en door mensenrechtenactiviste Helen Bamber. Elke zeecontainer is door een kunstenaar ontworpen en heeft een eigen thema, variërend van hoop tot wederopstanding. Samen symboliseren ze de zeven stadia die een slachtoffer van mensenhandel doorloopt.

'Journey vergroot zichtbaarheid mensenhandel'

In een toespraak gaf minister Opstelten aan dat mensenhandel een ernstige vorm van misdaad is, die helaas weinig zichtbaar is voor het publiek. Volgens hem kan de tentoonstelling Journey die zichtbaarheid vergroten. Slachtoffers van mensenhandel houden hun situatie volgens de bewindsman vaak verborgen, bijvoorbeeld omdat zij vrezen voor vergelding. "Het is daarom van vitaal belang dat mensen beter geïnformeerd worden over wat mensenhandel is, zodat zij vermoedens van mensenhandel kunnen rapporteren bij de politie", aldus minister Opstelten.

De tentoonstelling Journey is in Den Haag te zien tot en met 24 oktober 2010 en is gratis toegankelijk.