Energiezuinig aircosysteem wint Defensie innovatieprijs

De Innovatieve Airconditioner van Green Energy Technologies (GET) heeft afgelopen vrijdag de Defensie Innovatie Competitie gewonnen. Van de 25 deelnemers speelde het aircosysteem het meest in op energie en duurzaamheid, het thema van de competitie.

Het systeem is breed inzetbaar in zowel de woestijn als de tropen en kent een laag elektriciteitsverbruik, doordat het energie put uit restwarmte en zonnecollectoren. Bovendien levert het drinkwater als bijproduct. Het ontwerp biedt de meeste relevante toepassing op Defensie, zo beoordeelde de 7-koppige jury. De derde doorslaggevende factor was het hoge innovatiegehalte, ondanks dat het ontwerp een combinatie is van bestaande materialen en technieken.

Prototype

GET heeft de innovatieve airco ontwikkeld met technische en wetenschappelijke ondersteuning van TNO. De organisaties krijgen dankzij het winnen van de innovatiecompetitie de mogelijkheid om het systeem verder te ontwikkelen met een door Defensie beschikbaar gesteld projectbudget van € 200.000. In het voorjaar van 2011 starten de competitiewinnaars met de productie van een prototype.

Midden- en kleinbedrijf

De competitie moet het midden- en kleinbedrijf stimuleren om hun kennis aan te wenden voor toepassingen voor Defensie. De Defensie Innovatie Competitie sluit goed aan bij de Defensie Industrie Strategie, waarin de overheid Defensie oproept technologische vernieuwing te stimuleren.