Explosieven Opruimingsdienst assisteert brandweer

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft afgelopen donderdag met spoed geassisteerd bij een brand in Nijmegen, ontstaan bij graafwerkzaamheden. De brandweer vroeg om assistentie omdat eerder rond deze locatie munitie is gevonden. Het daaropvolgende onderzoek maakte duidelijk dat het niet om brandende munitie ging.

Tijdens graafwerkzaamheden in Venlo werd diezelfde dag een Amerikaanse 500 ponder met 2 op scherp staande ontstekers gevonden. Deze bom wordt in overleg met de gemeente op een nog nader te bepalen tijdstip gedemonteerd.

Brisantgranaten

Ook heeft de EOD vorige week munitie vernietigd op militair luchtvaartterrein Deelen. Het ging om precies te zijn om 94 brisantgranaten, 25 pounders, die 80 kilo explosieve stof bevatten. Ook werden ruim 60 pantsergranaten gevonden en vernietigd.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog liet het Canadese leger enkele tienduizenden voertuigen, waaronder tanks, vrachtwagens en artilleriestukken, achter op de toenmalige Vliegbasis Deelen. De nu aangetroffen granaten zijn zeer waarschijnlijk ook toen achtergelaten en in een aanwezige bomkrater gedumpt.