Minister Hillen op zoek naar draagvlak voor Defensie

Minister van Defensie Hans Hillen heeft als bewindsman kennis gemaakt met de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Luchtmacht. Dat deed hij vanmorgen in Oirschot waar 13 Gemechaniseerde Brigade is gehuisvest en vanmiddag op vliegbasis Gilze-Rijen, de locatie van het Defensie Helikopter Commando. Eerder deze week maakte hij zijn opwachting bij de Bestuursstaf in Den Haag.

“Eraan bij te dragen dat de hele defensieorganisatie van boven tot beneden, van links tot rechts en van burger tot militair, met lichtjes in de ogen en grote geëngageerdheid het gevoel heeft een goede taak te doen”, noemde Hillen zijn grootste uitdaging. En niet alleen dat, maar ook dat de organisatie door de samenleving en de politiek wordt begrepen.” De nieuwe minister zei tevens op zoek te gaan naar een duurzame budgettaire steun voor de activiteiten van de krijgsmacht. “Een duurzame steun die niet de hele tijd maar min is, maar geleidelijk aan ook kan worden omgebogen naar plus.” Als argument daarvoor noemde hij dat de internationale samenleving en de veiligheidskwesties die er op de wereld zijn nog tientallen jaren problemen geven. “In het belang van een stabiele en rechtvaardige samenleving is een goed defensieapparaat meer dan nodig.”

Koninklijke Landmacht

Bij de Landmacht voerde Hillen een geanimeerd gesprek met personeel waarna hij zich liet ontvallen een goede indruk te hebben gekregen van wat zij doen. “Verantwoordelijkheid ligt bij Defensie laag in de organisatie. Dat is de kracht van het oplossend vermogen”, concludeerde hij. Overigens voegde hij daaraan toe dat geoefendheid van het personeel daarbij essentieel is. “Dat geldt voor topsporters én voor militairen. Ik ga mijn best doen voor jullie”, beloofde hij. Overigens onthield hij de mannen en vrouwen in Oirschot een minder leuke mededeling niet: “We zullen doortastend moeten bezuinigen, maar hierbij gaan we niet over één nacht ijs.”

Koninklijke Luchtmacht

De dag van de bewindsman eindigde op vliegbasis Gilze-Rijen. Daar werd hij eerst door Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen geïnformeerd over de Koninklijke Luchtmacht en de inzet, onder meer voor nationale taken. Vervolgens ontmoette Hillen vliegers en onder andere onderhoudspersoneel bij zowel het 301 Squadron, uitgerust met Apache gevechtshelikopters, als bij het 300 Squadron dat opereert met Cougar transporthelikopters. Met Apachevliegers wisselde de minister van gedachten over de zogenoemde rules of engagements tijdens missies en de dilemma’s waarmee ze soms worden geconfronteerd. In de hangar van de Cougars ging het gesprek met name over het onderhoud van de toestellen. Hillen verliet de helikopterbasis met een goede impressie van de luchtmachtorganisatie, maar niet alleen dat: “ik heb gezien dat er met toewijding wordt gewerkt”, zei hij. Na een woord van dank bij monde van Jansen over het feit dat zijn mensen het enorm waarderen dat hij zo snel na zijn aantreden al tijd had voor een bezoek aan de luchtmacht, zat de dag erop.

Meer over minister Hillen is te vinden in Defensiekrant 36 van 21 oktober.