Rosenthal en Knapen nieuwe bewindslieden op Buitenlandse Zaken

Hare Majesteit de Koningin beëdigde vandaag Uri Rosenthal en Ben Knapen als minister en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte-Verhagen. Rosenthal zal zich als minister bezighouden met het algemene buitenlandbeleid, Knapen neemt ontwikkelingssamenwerking en Europese zaken voor zijn rekening.

Minister Rosenthal wil zich in het buitenland inzetten voor het behoud van de Nederlandse welvaart, vrijheid en veiligheid: “Ik sta voor een buitenlands beleid dat resultaten boekt: een beleid dat in dienst staat van Nederlandse burgers en Nederlandse bedrijven – een beleid waarmee zij concreet geholpen zijn. Voor mij is buitenland ook binnenland en binnenland ook buitenland.”

Staatssecretaris Knapen wil werken aan een geprofileerd Nederland, in Europa en in de wereld: “Dat betekent scherpe beleidskeuzes, die over de grens het verschil maken en ons land een eigen gezicht geven. Natuurlijk kan Buitenlandse Zaken dat niet alleen. Maar als schakel tussen verschillende spelers heeft het ministerie een belangrijke rol te vervullen. Aan die rol wil ik de komende jaren invulling geven.”

Uri Rosenthal was tot zijn aantreden als minister hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden, voorzitter van het COT Instituut voor Veiligheid- en Crisismanagement - Aon Company en voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer.

Ben Knapen was tot zijn aantreden als staatssecretaris raadslid bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en bijzonder hoogleraar Media en Kwaliteit aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Verhagen draagt vandaag zijn verantwoordelijkheden over aan de nieuwe bewindslieden. Hij is vanaf vandaag vice-minister-president en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in het nieuwe kabinet.