Commando-overdracht contingentscommando Afghanistan

Brigadegeneraal Hans Leijtens heeft afgelopen zaterdag op Kandahar Airfield de leiding over het contingentscommando (ContCo) overgedragen aan kapitein-ter-zee Ludger Brummelaar. Met het overhandigen van de contingentsvlag bekrachtigden beide commandanten de overdracht.

Leijtens wees erop dat in nog geen 5 maanden tijd de taak van Nederlandse militairen in Afghanistan compleet is veranderd. Daarmee doelde de brigadegeneraal op de grootschalige terugverplaatsing van militair materieel uit Afghanistan. Verder benadrukte hij de goede samenwerking binnen het commando en met de Nederlandse eenheden op Kandahar Airfield tijdens zijn periode. "Het betrof zonder uitzondering een teamprestatie." Kapitein-ter-zee Brummelaar zei onder de indruk te zijn van de professionaliteit waarmee iedereen binnen het commando zijn werk doet.

Taken ContCo

Enkele hoofdtaken van het ContCo zijn het rapporteren aan de Commandant der Strijdkrachten zodat deze op de hoogte blijft van de actuele situatie in het uitzendgebied, het bewaken van het mandaat van de Nederlandse troepen in Afghanistan en, wanneer nodig, het verbieden van operaties.