Defensie op weg naar West-Afrika

Hr. Ms. Johan de Witt is vanmorgen vanuit Den Helder naar Senegal vertrokken. Het amfibische transportschip heeft 300 pallets goederen, 153 voertuigen en 39 aanhangers aan boord. Defensie neemt de komende maand deel aan de grote internationale oefening Emerald Move 2010 in en voor het West-Afrikaanse land.

In totaal doen ruim 3.000 militairen, 11 schepen, 19 vliegtuigen en helikopters uit Italië, België, Frankrijk, Nederland en Senegal vanaf 8 november mee aan Emerald Move 2010.

Optreden

De oefening richt zich op geïntegreerd internationaal expeditionair optreden. Participerende landen tonen dat zij wereldwijd inzetbaar zijn. Dit niet alleen ver van huis, logistiek zelfstandig en geïntegreerd, maar ook met een strijdmacht die zowel in de kustgebieden als verder in de binnenlanden effectief kan optreden. Emerald Move dient als opmaat voor de grote eindoefening Joint African Lion 2013 op het Afrikaanse continent. Deze training is bedoeld de krijgsmacht voor te bereiden op een eventuele inzet in Afrika.

Amfibische slagkracht

Emerald Move is de eerste grootschalige oefening van het European Amphibious Initiative, een samenwerkingverband binnen de NAVO-strijdkrachten om amfibisch optreden (op de grens tussen land en water) te verbeteren. In december 2000 ondertekenden Groot-Brittannië, Spanje, Italië, Frankrijk en Nederland de intentieverklaring van het European Amphibious Initiative. Het document vormde het juridische en politieke raamwerk voor een nauwere amfibische samenwerking om kennis, inzetbaarheid en capaciteit van de deelnemende landen te verbeteren.

NLMARFOR

De inzet van de Netherlands Maritime Force (NLMARFOR), de uitzendbare operationele staf van de marine, bestaat tijdens de oefening uit Hr. Ms. Johan de Witt, de 11e en 21ste infanteriecompagnie van het Korps Mariniers, eenheden van het amfibisch gevechtsteunbataljon, een duikteam van de Duik- en Demonteergroep, een Rapid Environmental Assessment team van de Hydrografische Dienst en een bataljonstaakgroep van de 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht.