Douane waarschuwt bij bestellen via internet

De Douane constateert dat er tegen het einde van het jaar een toename is van het aantal consumentenartikelen, dat door particulieren wordt besteld via internet. Het betreft veelal (sport-)schoenen, laarzen, tassen en dergelijke.

De goederen zijn vaak afkomstig uit het verre oosten. In veel gevallen blijkt het om namaakartikelen te gaan. Het aantreffen van meer dan honderd nagemaakte artikelen per dag is op dit moment geen uitzondering.

Let daarom op bij het bestellen via internet. Vaak is de lage prijs van het aangeboden artikel al een aanwijzing dat het niet het originele artikel is.
Douanemedewerkers zijn opgeleid om nagemaakte artikelen van echt te onderscheiden. De Douane neemt de aangetroffen namaakartikelen in beslag waarna deze worden vernietigd. Er kan een boete worden opgelegd.