Homo-emancipatie op Europees niveau

'Het afschaffen van discriminerende wetten en het waarborgen van gelijkheid voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders is niet alleen een nationale kwestie. Een Europese strategie voor homo-emancipatie kan daarbij helpen', aldus minister Van Bijsterveldt bij de opening van de 14e jaarvergadering van ILGA-Europe (European Region of the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) en de afsluiting van de 5e rondetafel van Europese landen met een homo-emancipatiebeleid. 

Nederland is de eerste nationale overheid die gastheer is van de ILGA-Europe conferentie. Ruim 200 vertegenwoordigers van organisaties voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT) uit vrijwel alle landen van de Raad van Europa zijn de komende dagen aanwezig, evenals homo-organisaties uit oost- en centraal Europa, zoals Kirgizië, Kazachstan, Moldavië, Georgië, Servië, Kroatië, Turkije en Rusland.

Minister Van Bijsterveldt benadrukte in haar openingsspeech dat Nederland graag voorop loopt. Maar ook in Nederland is nog veel te doen, zolang nog niet iedereen openlijk voor zijn of haar geaardheid durft uit te komen, en er sprake is van geweld tegen en intimidatie van homoseksuelen. Ter gelegenheid van de ILGA-Europe jaarvergadering is de Nederlandse regering ook gastheer van enkele parallelle bijeenkomsten.

Bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vond de 5e rondetafelbijeenkomst van twaalf Europese landen, de Raad van Europa en de Europese Commissie plaats met als doel meer aandacht te krijgen voor de aanpak van discriminatie en ongelijke behandeling. En het Ministerie van Defensie houdt een meerdaagse conferentie met speciaal aandacht voor de positie van homoseksuele militairen in de krijgsmacht met vertegenwoordigers van de krijgsmacht uit België, Denemarken, Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Het kabinet presenteert komend voorjaar een strategische nota waarin het emancipatiebeleid voor LHBT’s voor de komende jaren uiteen wordt gezet.