Inbeslagname van 24.596 illegale geneesmiddelen in één week

De Nederlandse Douane heeft op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Wereld Douane Organisatie (WDO) in een week tijd 99 pakketten met in totaal 24.596 potentieel gevaarlijke illegale geneesmiddelen in beslag genomen.

Landen van herkomst waren vooral China, Hong Kong en India. Deze actie was in het kader van Operatie Pangea III, een internationale campagne tegen de illegale handel in geneesmiddelen via het internet.
Meer dan 40 landen deden in de week van 5 tot en met 12 oktober mee aan operatie Pangea III die werd gecoördineerd door Interpol. De internationale campagne is enerzijds bedoeld om aandacht te vragen voor de gezondheidsrisico's die het gebruik van deze middelen met zich mee kunnen brengen. Anderzijds was het streven om zoveel mogelijk potentieel gevaarlijke geneesmiddelen van de markt te halen.

Wereldwijd zijn in de afgelopen week 76 arrestaties verricht. In totaal werden 267.855 verdachte pakjes geïnspecteerd door de Douane van de 40 deelnemende landen. Dit heeft geleid tot het in beslag nemen van 10.916 pakjes met daarin in totaal ruim 1 miljoen pillen met een totale geschatte waarde van ruim 2 miljoen euro.
De in beslag genomen illegale geneesmiddelen betrof vooral erectiepillen, afslankmedicatie, slaappillen, anabole steroïden, antidepressiva, pijnstillers, hartmedicatie, insuline, cholesterolverlagers, haargroeimiddelen en medicijnen tegen kanker.
Binnen de actie is niet alleen gekeken naar de invoer van middelen, maar is ook expliciet aandacht besteed aan het traject daarvoor en de daarbij behorende geldstromen. Hieraan werd meegewerkt door internetproviders, maatschappijen voor elektronisch betalen en postorderbedrijven over de hele wereld.

Meer informatie over de risico's van het kopen van geneesmiddelen via internet is te vinden op de website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: www.internetpillen.nl.