Marineschip verzamelt informatie bij Somalië

Hr. Ms. Amsterdam heeft vandaag verschillende vissersboten benaderd voor de kust van Somalië. Tijdens deze ‘friendly approaches’ gaat het boardingteam van het bevoorradingsschip, na toestemming, aan boord en vraagt de bemanning of ze verdachte zaken hebben gezien. Dit gebeurt in het kader van de antipiraterij-missie Atalanta.

Bij de derde vissersboot, een zogenoemde dhow, werd het boardingteam met open armen ontvangen. Een bemanningslid met een geïnfecteerde beenwond had dringend medische hulp nodig. Een van de RHIB’s (snelle motorboot) bracht de scheepsarts en ziekenverpleger van de Amsterdam naar de dhow om de gewonde te behandelen en te voorzien van medicijnen.

Patrouilleren

De boordhelikopter van de Amsterdam ontdekte vanochtend de eerste 2 dhows. Hierop werd besloten de RHIB’s van de Amsterdam erheen te sturen. De Pakistaanse kapitein van een van de vissersboten gaf toestemming om met de bemanning te praten. Die werd gewezen op de piraterij en de manieren om dit te voorkomen.

Waardevolle informatie

Op uitnodiging van de kapitein ging de speciale marinierseenheid bij de andere dhow aan boord. Het bezoek leverde waardevolle informatie op over een recente aanval van piraten op een bootje, alsmede over de dreiging in het gebied. Piraten gebruiken dhows regelmatig als moederschip om ver buiten de kust te opereren.

Operatie Atalanta

De taak van Hr. Ms. Amsterdam is te patrouilleren in de Indische Oceaan om piratenacties te voorkomen en te verstoren. Het inlichten van de lokale scheepvaart over de aanwezigheid van de marineschepen en de rol die zij spelen in de bestrijding van piraterij behoort ook tot haar opdracht. Het benaderen van lokale schepen levert daarbij vaak waardevolle informatie op.

De 172 bemanningsleden van het Fast Combat Support Ship Hr. Ms. Amsterdam blijven tot het einde van dit jaar actief in de strijd tegen piraterij.