Mariniers schieten schip in nood te hulp

Een gezamenlijke oefening van Nederlandse en Britse mariniers en de Britse nationale reddingsmaatschappij is gistermiddag geëindigd met een echte reddingsoperatie. Een zeilschip dat stuurloos ronddobberde voor de kust van Engeland moest op sleeptouw worden genomen.

Tijdens de oversteek van Portugal naar Portsmouth kreeg het Britse zeiljacht ‘Llandoger Trow’ te kampen met elektrische en mechanische mankementen. Toen de motor uitviel en het schip water maakte, nam de tweekoppige bemanning contact op met de havenmeester van Dartmouth.

Combat Boat 90

De havenmeester informeerde de Britse nationale reddingsmaatschappij, die op dat moment aan het oefenen was met Nederlandse en Britse mariniers. Omdat de reddingsmaatschappij slechts met een klein bootje aan de oefening deelnam, schoten de mariniers met een Zweedse Combat Boat 90 te hulp. Het stuurloze schip werd op sleeptouw genomen en veilig afgeleverd in de haven van Dartmouth.

Bij de oefening waren 2 Zweedse marineschepen, type Combat Boat 90, aanwezig in het kader van de multinationale operationele experimenten (MOE). De Nederlandse mariniers oefenen met de Zweedse aanvalsboten om procedures te ontwikkelen voor operaties met kleine vaartuigen in kustgebieden. MOE is een initiatief van Nederland met het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Noorwegen.