Kamerbrief inzake Verslag informele OS-Raad in Brussel(21-22 oktober 2010)

Hierbij heb ik het genoegen u het verslag aan te bieden van de informele bijeenkomst van EU-ministers van ontwikkelingssamenwerking die op 21-22 oktober 2010 plaatsvond te Brussel.

Ben Knapen

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken

Verslag van de informele bijeenkomst van Europese bewindspersonen verantwoordelijk voor ontwikkelingssamenwerking (informele OS-Raad), 21-22 oktober 2010 te Brussel.

Op uitnodiging van het Belgische voorzitterschap werd tijdens de informele OS-Raad onder leiding van Hoge Vertegenwoordiger (HV) Catherine Ashton gesproken over strategische prioriteiten op het gebied van EU ontwikkelingssamenwerking, begrotingssteun, EPA onderhandelingen en innovatieve financiering.

Prioriteiten EU Ontwikkelingssamenwerking

De ministers bespraken prioriteiten op het gebied van EU ontwikkelingssamenwerking in de komende periode. De HV werd aangemoedigd het voortouw te nemen bij het vormgeven van een daadwerkelijk geïntegreerd extern EU-beleid, onder meer ten aanzien van regio’s zoals de Hoorn van Afrika. Lidstaten vroegen bij de HV tevens systematische agendering van belangrijke kwesties op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, zoals werkverdeling, begrotingssteun en de voorbereiding van de OS-instrumenten onder de komende Financiële Perspectieven (2014-2020). Ik heb het belang van een sterkere nadruk op productieve investeringen naar voren gebracht, en werd daarbij ondersteund door commissaris Piebalgs. Ierland wees specifiek op voedsel en landbouw als prioritaire sectoren; ik heb mij daarbij aangesloten.

Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om diverse Europese collega’s in kennis te stellen van de passages over ontwikkelingssamenwerking in het regeerakkoord.

Begrotingssteun

Commissaris Piebalgs gaf een presentatie over het groenboek over begrotingssteun dat de Europese Commissie op 19 oktober publiceerde (COM(2010) 586). Ministers juichten dit initiatief toe, waarbij sommigen ook Nederland bedankten voor het voorwerk in dit debat. Veel lidstaten wezen op het politieke karakter van deze vorm van hulp en brachten naar voren dat een beter gecoördineerde aanpak tussen EU-lidstaten en Commissie gewenst was. Een aantal landen, waaronder Duitsland en Nederland, gaf aan dat een grotere selectiviteit nodig was bij het toekennen van begrotingssteun. De meeste lidstaten zagen geen aanleiding voor een strikte scheiding tussen de politieke dialoog (artikel 8 Cotonou Verdrag) en de beleidsdialoog met regeringen rond begrotingssteun; Frankrijk en Portugal dachten daar echter anders over. Commissaris Piebalgs kondigde aan dat hij volgend jaar op basis van de groenboek consultatie een mededeling over begrotingssteun zal uitbrengen.
Het kabinet zal de Kamer de reactie op het groenboek doen toekomen conform de daarvoor geldende afspraken.

EPA onderhandelingen (Economische Partnerschap Akkoorden)

De ministers spraken in aanwezigheid van handelscommissaris Karel de Gucht over de EPA onderhandelingen met de ACS-landen (Afrika, Caribisch Gebied, Stille Oceaan). Deze bespreking leverde geen nieuwe inzichten op ten opzichte van de discussie in de Raad Buitenlandse Zaken van 10 september jongstleden (zie verslag van de minister van Economische Zaken, 21 501-02 nr 989).

Innovatieve Financiering

De informele OS-Raad sprak kort over innovatieve financiering voor ontwikkeling. Voorzitterschap en Commissie hadden daarbij vooral mechanismen op het oog die een belangrijke nieuwe geldstroom op gang kunnen brengen. Nederland gaf aan dat meerwaarde van innovatieve financiering vooral gezocht zou moeten worden in het potentieel om nieuwe partnerschappen voor ontwikkeling te stimuleren (bv met de private sector) of de voorspelbaarheid van hulp te bevorderen. Overeenstemming was er dat innovatieve financieringsmechanismen het economisch herstel en de groei niet zouden mogen schaden.