Explosieven opruimingsdienst beperkt verkeerschaos Rotterdam

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft gisteravond in het centrum van Rotterdam een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt en veilig afgevoerd. De 250-ponder van Engelse makelij werd eerder op de dag gevonden in een bouwput op het Kruisplein.

De EOD kwam na de vondst van het explosief direct in actie. Ontmanteling van de bom diende namelijk een groot maatschappelijk belang, aangezien het gebied in hartje Rotterdam een knooppunt is van openbaar vervoer en autoroutes. Het tram- bus- en metroverkeer werd stilgelegd en verschillende wegen werden afgesloten. Nadat Defensie de bom had afgevoerd gaf de politie het gebied weer vrij.

Raketklemplaat

Door een raketklemplaat op de ontsteker te plaatsen en die te verwijderen, kon het zogenoemde slagpijpje uit de bom worden gehaald. Vervolgens kon de EOD het projectiel vanuit de put veilig in een vrachtwagen hijsen. De eenheid brengt de bom vandaag op de Maasvlakte tot ontploffing.

Paraat

Een van de taken van de EOD is het ruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog, zowel op het land als in het water. De militairen van de EOD staan 24 uur per dag paraat om uit te rukken als dat nodig is.