F-16 vliegopleiding verhuist van Springfield naar Tucson

De Nederlandse opleiding voor F-16 vliegers verhuist van Springfield, Ohio naar Tucson, Arizona. De eerste F-16’s vliegen vandaag naar de nieuwe opleidingsbasis Tucson Air Force Base. In de eerste week van januari gaat daar de F-16 opleiding voor Nederlandse jachtvliegers van start. Vanaf dat moment zijn er ook 13 Nederlanders geplaatst om, ondersteund door de Air National Guard, de opleiding mogelijk te maken.

Op 2 december is de sluitingsceremonie op Springfield. In dezelfde maand wordt alles op de nieuwe basis gereed gemaakt voor de vliegopleidingen vanuit Tucson. De overige 12 F-16’s vliegen dan ook naar Arizona.

Nederlandse onderhoudsspecialisten

Nederland vliegt ook een klein team van onderhoudsspecialisten in om technici van de Air National Guard op Tucson te trainen op het werken met de F-16 Mid Life Update, de versie waar Nederland mee vliegt. Deze toestellen zijn van het type F-16A en B maar zijn tussentijds onder meer uitgerust met modernere electronica. De training vindt plaats in november.

Nederland stationeerde in mei 2007 de 14 F-16 jachtvliegtuigen en een klein luchtmachtdetachement voor opleidings- en trainingsdoeleinden op Springfield Air National Guard Base.

Oefenen bij duisternis

Door de stationering van F-16’s in Amerika kan de Nederlandse luchtmacht meer trainen bij duisternis. In Nederland zijn daar minder mogelijkheden voor. De opleiding in Tucson blijft na de verhuizing inhoudelijk hetzelfde als die in Springfield.