FIOD houdt verdachten aan in verband met illegale handel in dvd’s en cd's

De FIOD heeft afgelopen dinsdag drie mannen aangehouden in een internationaal onderzoek van het Functioneel Parket naar grootschalige handel in illegale dvd’s en cd's. In België is een vierde verdachte aangehouden. Zes woningen en zeven bedrijven in Nederland, België en Spanje zijn doorzocht. De drie verdachten die in Nederland zijn aangehouden, zijn vandaag door de rechter-commissaris in Breda in bewaring gesteld.

De verdachten zijn een 42-jarige man uit Den Bosch, een 30-jarige man uit Eindhoven, een 38-jarige man uit Berkel-Enschot en een 43-jarige man uit België (Turnhout). Ze worden er van verdacht dat zij van 2006 tot oktober 2010 in georganiseerd verband de auteurswet te hebben overtreden. Dat deden zij vermoedelijk door opzettelijk 100.000-en dvd’s en cd's te vervaardigen en te verkopen. De dvd’s en cd's met daarop de nieuwste muziek en (nog niet in de bioscoop verschenen) films werden verpakt in verzamelboxen, die ‘via via’ werden verkocht. De vier mannen worden ook verdacht van witwassen.

De FIOD heeft zes woningen in Den Bosch, Eindhoven, Berkel-Enschot, Doorn, Eersel en België doorzocht. Daarnaast is er gezocht in bedrijven in Eindhoven, Den Bosch, Goirle, Wijk en Aalburg, Tilburg, België en Spanje. Daarbij zijn verzamelboxen met dvd’s en cd's, administratie en meer dan 100.000 € in beslag genomen. In een garagebox in Den Bosch werd bijna 1000 kilo illegaal zwaar vuurwerk aangetroffen. Dat is in beslag genomen en afgevoerd door het Regionaal Milieu Team van de politie.

Het onderzoek door de FIOD werd gestart na een aangifte van Brein in maart 2007.

De verdachte uit België wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda.