Role 2-hospitaal Tarin Kowt over in Amerikaanse handen

Het Nederlandse Role 2 ziekenhuis op voormalig Kamp Holland is gisteren overgedragen aan de Amerikanen. Medisch personeel, onder wie Nederlandse militairen, heeft zich hier 4 jaar ingezet voor de gezondheid van militairen en Afghaanse burgers. Naast de reguliere gezondheidszorg voerden de Nederlanders er acute en levensreddende operaties uit.

Commandant Role 2 majoor Dieuwke droeg het commando in Tarin Kowt, Uruzgan, tijdens een bescheiden ceremonie over aan haar Amerikaanse opvolger kolonel Larsen. Amerikanen en Nederlanders bevolkten de afgelopen weken samen de receptie, operatiekamers, spoedeisende hulp, sterilisatieruimtes, bloedbank en verpleegafdelingen in de Role 2. De nauwe samenwerking was gericht op een gestroomlijnde overdracht.

Plaatselijke bevolking

De aanpak van de Amerikaanse collega’s bleek niet geheel identiek aan die van de Nederlanders. Dieuwke legt uit: “Wij draaien het systeem bijvoorbeeld met 54 mensen, terwijl de Amerikanen er maximaal 39 inzetten. Daarentegen hebben ze wel 4 chirurgen waar wij er 1 hadden.” Kolonel Larsen werkte voor het eerst met Nederlandse militairen en verklaart: “Wat de Nederlanders hier de afgelopen 4 jaar hebben opgebouwd is prachtig. Wij hebben in korte tijd veel van jullie geleerd, bijvoorbeeld als het gaat om de behandeling van de plaatselijke bevolking.”

Dankbaar

Abdul Azim (24) maakte de Nederlandse behandeling aan den lijve mee. De jonge Afghaan uit een dorp in de omgeving werd in september binnengebracht nadat hij een zware steen op zijn heup had gekregen. De verwonding bleek zwaar en Abdul lag tot eind oktober in het Role 2. Zijn vader, al die tijd als gast in het ziekenhuis, betuigt zijn dankbaarheid. "Iedereen in het hospitaal heeft mijn zoon ontzettend goed verzorgd; van chirurgen tot verpleegsters. De Nederlanders behandelen patiënten met zoveel zorg dat het lijkt of ze hun eigen kinderen verplegen.”