Prinses Máxima spreekt op internationale conferentie Landbouw, Voedselzekerheid en Klimaatverandering

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden spreekt donderdagochtend 4 november op de internationale conferentie Landbouw, Voedselzekerheid en Klimaatverandering in Den Haag. Prinses Máxima spreekt in haar hoedanigheid als speciale pleitbezorger voor 'Inclusive Finance for Development' van VN secretaris-generaal Ban Ki-moon. Naast de Prinses houdt ook voormalig secretaris-generaal van de VN Kofi Annan een toespraak.

Tijdens de conferentie wordt besproken hoe voor negen miljard mensen voldoende voedsel beschikbaar kan zijn in 2050, de zorg voor een leefbare aarde en het tegengaan van klimaatsverandering. Van 31 oktober tot en met 5 november worden deze thema’s vanuit de landbouwsector bekeken en besproken. De uitkomsten van de conferentie kunnen een bijdrage leveren aan de discussie bij de VN-klimaatconferentie in Cancùn (Mexico) in december 2010.

De Prinses gaat in haar toespraak in op het belang van een goede toegang tot financiële diensten bij het realiseren van doelen als voldoende voedsel in 2050. Betere toegang tot financiële diensten kan de landbouwsector helpen doordat er bijvoorbeeld geïnvesteerd kan worden in zaden of in materialen om gewassen te beschermen tegen te veel of te weinig water. Dit kan leiden tot hogere opbrengsten. Ook kunnen verzekeringen uitkomst bieden bij onverwachte gebeurtenissen als droogte en bieden leningen de mogelijkheid te investeren in het opslaan of de distributie van de landbouwproducten. Voorwaarde is wel dat de financiële dienstverlening ter plekke beschikbaar is en is afgestemd op de lokale landbouwsector.

De conferentie wordt georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in samenwerking met de Wereldbank, de VN Wereldvoedselorganisatie (FAO) en de landen Noorwegen, Ethiopië, Nieuw-Zeeland, Mexico en Vietnam. Daarnaast zijn andere niet-gouvernementele organisaties, wetenschappers en bedrijven aanwezig om afspraken te kunnen maken om duurzame landbouw te stimuleren.