Geen stop op uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers naar Irak

De situatie in Irak is niet zó onveilig dat er geen uitgeprocedeerde asielzoekers naar Irak terug kunnen; er is geen sprake van een extreme situatie van algemeen geweld. Dit jaar zijn er vanuit Nederland al ruim 400 Irakese uitgeprocedeerde vreemdelingen vrijwillig naar hun land teruggegaan. Ook het gedwongen terugsturen van afgewezen asielzoekers naar Irak is verantwoord.

Dat schrijft minister Leers (Immigratie en Asiel) in antwoord op Kamervragen. Leers baseert zijn oordeel op het nieuwste ambtsbericht over de veiligheidssituatie in Irak, vorige week gepubliceerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Irakese asielzoekers uit kwetsbare minderheidsgroepen (christenen, Mandeeërs, Yezidi’s, Palestijnen, Joden, Shabak en Kaka’i) kunnen wel bij hun asielaanvraag vrij snel aannemelijk maken dat zij bescherming nodig hebben, gezien de veiligheidssituatie voor die groepen in Irak. Zij hoeven niet aan te tonen dat zij in Irak zélf slachtoffer zijn geweest van mensenrechtenschendingen. Schending van mensenrechten in hun naaste omgeving kan ook een argument zijn voor hun bescherming door Nederland. Daarnaast is er extra aandacht voor intellectuelen, journalisten en mensen in risicoberoepen bij de beoordeling van hun asielaanvraag.

Volgens het ambtsbericht is de veiligheidssituatie in Irak al jaren zorgwekkend. Wel is de situatie sinds 2006 en 2007 sterk verbeterd. Het afgelopen half jaar kan niet gesproken worden van een verbetering of een verslechtering. Volgens Leers is er daarmee in Irak geen sprake van een dusdanig extreme situatie van algemeen geweld dat élke uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers in strijd zou zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Het ambtsbericht bevat informatie uit verschillende onafhankelijke openbare en vertrouwelijke bronnen, onder andere van de Verenigde Naties, organisaties als Human Rights Watch and Amnesty International, rapportages van deskundigen en mediaberichten.

Nederland kent een zorgvuldige asielprocedure met de mogelijkheid van een toets door de rechter. Individueel wordt getoetst of een asielzoeker bescherming nodig heeft. Naast deze individuele beoordeling wordt de algemene situatie in een land steeds meegenomen bij de beoordeling van een individuele asielaanvraag.