Militairen en Kustwacht paraat na noodweer Caraïben

Militairen van het Commando der Zeemacht in het Caraïbisch Gebied (CZMCARIB) staan klaar om de lokale autoriteiten te ondersteunen bij de hulpwerkzaamheden als gevolg van de tropische storm Tomas op Curaçao.

Vannacht diende de Gouverneur van Curaçao een verzoek in voor militaire bijstand toen duidelijk werd dat het noodweer het eiland zou teisteren. Er vielen 2 doden als gevolg van het extreme weer.

Klaar voor inzet

De rampenstaf, waarin ook Defensie en Kustwacht vertegenwoordigd zijn, is nu aan het inventariseren waar hulp benodigd is. Op dit moment staan 2 pelotons van de landmachtcompagnie in de West op Marinebasis Parera gereed om ingezet te worden voor hulpwerkzaamheden. Er worden legervoertuigen gereed gemaakt voor inzet en er liggen 4 rubberboten met motor klaar om vanuit zee ingezet te worden.

De AS-355 kustwachthelikopter vliegt op dit moment boven Curaçao om een beeld te krijgen van de omstandigheden, terwijl de Super RHIB’s (snelle motorboten) van de Kustwacht nu patrouilleren langs de kust. Op Aruba stond vanaf afgelopen zaterdag ook een peloton mariniers klaar voor hulpverlening. De situatie lijkt daar mee te vallen.

Ondersteuning civiele autoriteiten

Het Caraïbische marinecommando heeft als hoofdtaken de verdediging, het ondersteunen van civiele autoriteiten en de handhaving van internationale rechtsorde. Daarnaast verleent het commando bijstand bij onder meer rampen en ongevallen. Een voorbeeld hiervan is de inzet van mariniers tijdens de orkaan Omar in 2008.