Negentien allianties krijgen subsidies ontwikkelingssamenwerking

Staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) heeft vanmiddag 19 allianties een subsidie toegekend voor de komende vijf jaar. Het gaat in totaal om 67 maatschappelijke- en ontwikkelingsorganisaties die samen 2,125 miljard euro toebedeeld krijgen. Voor dit bedrag geldt, zoals voor de gehele ontwikkelingssector, nog een begrotingsvoorbehoud. Dit gezien de bezuinigingen die dit kabinet heeft afgesproken.

Knapen: “Afgesproken was om op 1 november uitsluitsel te geven. Ik vind het belangrijk dat de overheid een betrouwbare partner is. De betrokken organisaties zijn hier al heel lang mee bezig en moeten weten waar ze aan toe zijn, zeker gezien de door dit kabinet aangekondigde bezuinigingen. Ik hecht groot belang aan de rol die maatschappelijke organisaties spelen bij armoedebestrijding door de opbouw en de versterking van het maatschappelijk middenveld in ontwikkelingslanden. De voorstellen van de allianties zijn het afgelopen jaar getoetst op kwaliteit. Voor elke aanvraag golden dezelfde criteria en zowel kleine als grote organisaties zijn door de selectie gekomen.”

Het vorige kabinet bepaalde dat de nieuwe subsidieronde enerzijds open moest staan voor nieuwe organisaties, maar dat anderzijds de versnippering binnen het maatschappelijk middenveld moest worden tegengegaan door meer samenwerking tussen de organisaties. MFS II kende twee selectierondes. Na de eerste selectieronde eerder dit jaar bleven 23 van de 43 allianties over. In deze tweede ronde zijn 19 allianties overgebleven. Drie voorstellen zijn op inhoudelijke gronden afgewezen. Een vierde voorstel, dat na een bezwaarprocedure pas recent is ontvangen, is nog in behandeling.

Het beschikbare bedrag is onvoldoende om alle aanvragen van de uiteindelijk geselecteerde allianties volledig te honoreren. Zij vroegen samen bijna 3 miljard euro aan subsidie. Bij de toewijzing van de subsidiebedragen is kwaliteit leidend geweest. Elke alliantie heeft allereerst op basis van een inhoudelijke score een percentage gekregen van het aangevraagde bedrag. Vervolgens is er nog een generieke correctie van 11,1 % toegepast om het verschil met het beschikbare subsidiebedrag te overbruggen.

Een externe adviescommissie onder leiding van Wim Deetman heeft de kwaliteit en consistentie van het beoordelingsproces onderzocht en de onafhankelijkheid van de beoordeling. De commissie komt tot de conclusie “dat de beoordeling van de aanvragen in het kader van MFS-II over het algemeen voldoet aan in redelijkheid te stellen eisen van kwaliteit, consistentie en onafhankelijkheid.”

Gezien de aangekondigde bezuinigingen die dit kabinet moet maken is de allianties meegedeeld dat er een begrotingsvoorbehoud wordt gemaakt. Ontwikkelingssamenwerking moet binnen twee jaar van 0,8% naar 0,7% van het BNP – de internationaal afgesproken norm. Dit begrotingsvoorbehoud is geen vrijblijvendheid en zal consequenties hebben voor de gehele sector. Ook is besloten om, ondanks de hoge kwaliteit van de voorstellen, het extra bedrag van 375 mln dat hiervoor ingezet kon worden vanwege de budgettaire krapte niet toe te kennen.”

Knapen: “Daarnaast zal ik komend jaar de discussie aangaan met het maatschappelijk middenveld over de toekomst van dit subsidiestelsel en hun rol daarin. Maatschappelijke organisaties representeren betrokken burgers en ik vind dat die maatschappelijke geworteldheid óók financieel sterker naar voren mag komen. Ik ga graag de discussie aan over hoe vorm te geven aan deze onafhankelijke rol.”