Nieuwe ideeën over de Balkan

De Balkan staat volop in de belangstelling. Daarom organiseerde het ministerie van Buitenlandse Zaken vorige week het seminar "Nederlandse Belangen bij de Westelijke Balkan".

Nederlands beleid
Er was brede steun voor het "strict but fair"-beleid voor het EU-toenaderingsproces van de Balkanlanden en een levendige discussie over de toekomstige opstelling in Europees verband. Ook was er veel belangstelling voor de toekomstige mogelijkheden voor samenwerking binnen het Matra-programma, dat zich richt op maatschappelijke transitie. Een van de conclusies was dat de Balkanlanden zelf nog veel kunnen doen om aan te haken bij Europa, zowel op politiek als op economisch terrein.

Kleine, maar interessante markt
De Balkanregio vertegenwoordigt op economisch gebied een betrekkelijk kleine markt voor Nederland. Toch kan de regio interessant zijn voor Nederlandse investeringen. Het investeringsklimaat laat nog wel te wensen over. Er was brede overeenstemming dat versterking van de rechtsstaat hard nodig blijft, ook als voorwaarde voor economische ontwikkeling. Nederland zou naar de niches op dit terrein moeten zoeken.
Sprekers waren onder anderen voormalig Europarlementariër Joost Lagendijk en de Servische Balkaneconoom Boris Begovic. Onder de ruim 70 deelnemers bevonden zich vertegenwoordigers van diverse Nederlandse ministeries, het maatschappelijk middenveld, de ambassadeurs van de Balkanlanden in Den Haag en de Nederlandse ambassadeur in de Balkan.

balkseminar2