Voorrapportage Code Banken

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: FM/2010/23667 M

Betreft: Toezending voorrapportage Monitoring Commissie Code Banken

Geachte voorzitter,

Op 1 januari 2010 is de Code Banken in werking getreden en wettelijk verankerd. Op 24 maart 2010 is de onafhankelijke Monitoring Commissie Code Banken onder voorzitterschap van de heer Burgmans ingesteld die als taak heeft de naleving van de Code Banken te monitoren.

In het jaarverslag over het boekjaar 2010 leggen banken voor de eerste maal verantwoording af over de naleving van de Code Banken. Op basis hiervan zal de Monitoring Commissie Code Banken in 2011 een eerste volledige rapportage uitbrengen over de naleving van alle principes van de code. Mede op verzoek van de Tweede Kamer heeft de commissie dit jaar een vervroegde rapportage (“voorrapportage”) uitgebracht met een eerste indruk van de voorbereidende stappen die banken hebben gezet. Volgend jaar zal de commissie een uitgebreid inhoudelijk rapport uitbrengen op basis van onder andere een grondig onderzoek op het gebied van beloningen. Ik ben de monitoring commissie hiervoor erkentelijk.

Hierbij zend ik u ter informatie de voorrapportage van de Monitoring Commissie Code Banken, zoals heden aangeboden aan de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken en mijzelf. Momenteel wordt een inhoudelijke reactie voorbereid. Ik zal u deze begin 2011 toesturen.

Hoogachtend,
de minister van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager