Westelijke Mijnstreek, Oost-Groningen en Twente winnen prijsvraag over krimp

De regio’s Westelijke Mijnstreek, Oost-Groningen en Twente zijn de winnaars van een bestuurlijke prijsvraag over bevolkingskrimp. Zij krijgen elk ter waarde van 30.000 euro ondersteuning bij de ontwikkeling van een toekomsttraject rond krimp. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de prijsvraag ‘Win een expeditie 2040’ uitgeschreven om bestuurders te stimuleren na te denken over een toekomst met minder mensen. De regio’s met de beste opzet voor een toekomstverkenning werden vanmiddag op een bestuurdersconferentie over krimp bekendgemaakt.

Het ministerie heeft naast de drie topkrimpregio’s Parkstad-Limburg, Noordoost-Groningen en Zeeuws-Vlaanderen, nog eens 11 zogeheten anticipeerregio’s uitgenodigd om deel te nemen aan ‘Expeditie 2040’. Deze regio’s krijgen op langere termijn met een daling van de bevolking te maken, maar moeten daar in hun plannen al wel op inspelen. Bestuurders komen voor ingrijpende en onvermijdelijke keuzes te staan: hoe kan het voorzieningenniveau op peil blijven? Hoe kan leegstand en een prijsval op de woningmarkt worden voorkomen? Hoe moeten scholen en zorgvoorzieningen worden verdeeld?

De jury onder leiding van Jan Mans, oud-burgemeester en lid van het Topteam krimp, beoordeelde 13 inzendingen. Belangrijk criterium vormde de helderheid van de onderzoeksvraag en de toezegging dat het toekomsttraject met meerdere partijen zoals bijvoorbeeld bedrijfsleven en corporaties wordt ingezet en op tal van bestuurlijke tafels belandt. De opzet van de te starten toekomsttrajecten uit de Westelijke Mijnstreek, Oost-Groningen en Twente kwamen als het beste uit de bus. Ze wisten een groot aantal partijen aan zich te binden en zetten stevig in op het betrekken van bewoners bij de ontwikkeling van een toekomstvisie.