Zes landen tekenen voor een gemeenschappelijk luchtruim

Staatssecretaris Atsma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft vandaag in Brussel het verdrag over de oprichting van FABEC, het Functioneel Luchtruimblok Europe Central, getekend. Met het verdrag spreken Nederland, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland en België af voortaan hun luchtruim gezamenlijk te beheren. Het verdrag is ook getekend door militaire vertegenwoordigers van de zes landen. Namens Nederland tekende Commodore Chris Lorraine, directeur van de Militaire Luchtvaart Autoriteit. De overeenkomst zorgt voor efficiënter, meer punctueel en milieuvriendelijker luchtverkeer door kortere routes en minder CO2 uitstoot. Er wordt verwacht dat het Verdrag van de Staten over FABEC tegen 2012 bekrachtigd wordt.

‘’Dit kabinet legt de focus op een sterke en duurzame economie. Een Europees luchtruim zonder grenzen draagt hieraan bij. Want het opheffen van die onzichtbare grenzen zorgt voor minder brandstofgebruik en snellere routes. En dat is winst. Winst voor de economie, winst voor het milieu en winst voor de passagier’’, aldus staatssecretaris Atsma.

In 2008 heeft een haalbaarheidstudie aangetoond dat door de samenwerking de verwachte groei van het luchtverkeer op hetzelfde hoge niveau van veiligheid en stiptheid kan worden afgehandeld. Daarnaast bleek uit een kosten-baten analyse dat er een potentiële winst (netto actuele waarde) van 7 miljard euro ontstaat voor luchtruimgebruikers in 2025. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt doordat vliegtuigen efficiëntere routes kunnen vliegen en minder brandstof verbruiken. Hoewel dit cijfer berekend werd vóór de economische recessie, is het nog altijd een geldige indicatie dat FABEC een bijdrage biedt aan Europa als competitieve vestigingsplaats voor bedrijven. Bijkomende voordelen worden verwacht voor het milieu en ook voor passagiers die veilig en stipt willen reizen.

De FABEC-landen gaan samenwerken op het gebied van luchtruimbeheer, het harmoniseren van voorschriften en procedures, het verlenen van luchtvaartdiensten, civiel-militaire samenwerking en toezicht. Om deze verantwoordelijkheden te beheren wordt een FABEC Raad opgericht met daarin vertegenwoordigers van de overheden die verantwoordelijk zijn voor de burger- en militaire luchtvaart.. Om de samenwerking verder te versterken ondertekenen  de landen ook een Memorandum van Samenwerking voor de zes Nationale Toezichthoudende Instanties (NSAs).

De luchtverkeersleidingsorganisaties van FABEC zijn al begonnen met activiteiten om hun prestaties te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is de invoering van een routenetwerk voor de nacht. Afgelopen jaar zijn 115 nieuwe nachtroutes ingevoerd waarmee 1,5 miljoen onnodige vliegkilometers worden voorkomen. Passagiers zijn hiermee sneller op hun bestemming en het geeft een besparing van 4.800 ton kerosine en 16.000 ton CO2. Komend half jaar wordt verder gewerkt aan een studie naar de toekomstige structuur en het bestuur van de dienstverlening voor luchtvaartnavigatie. Dit proces zal vergezeld gaan van een dialoog met de sociale partners. De zes landen willen hierover in juli 2011 tot een besluit komen.

Over FABEC

De herstructurering van het Europese luchtruim in functionele luchtruimblokken, waartoe de Lidstaten van de Europese Unie zich hebben verbonden, is één van de belangrijkste resultaten van de Single European Sky voorschriften die in maart 2004 vastgelegd werden. Hoewel Zwitserland geen lid van de EU is, neemt het land deel aan het SES project. Het luchtruim van de zes staten België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Nederland en Zwitserland, aangezien zij in het hartje van Europa gelegen, is een van de drukste en meest complexe ter wereld. De meeste van de grote Europese luchthavens en belangrijke civiele vliegroutes en militaire training zones bevinden zich in deze zone. Het FABEC luchtruim onderscheidt zich door een afmeting van 1,7 miljoen km² met ongeveer 5,5 miljoen vluchten per jaar – 55 procent van het complete Europese luchtverkeer. 17.700 mensen werken voor de verleners van luchtvaartnavigatiediensten van FABEC.